Борисов и още шестима премиери дискутират COVID-19 във видеоконференция 09.03 | 12:34

В дискусията участват още Израел, Унгария, Румъния, Италия, Австрия и Кипър

От iNews.bg

Премиерите на България, Израел, Унгария, Румъния, Италия, канцлерът на Австрия и президентът на Кипър провеждат видеоконферентна връзка по темата коронавирус, съобщава БНТ. В разговора участват и експерти. Целта е да се обменят мнения и опит за справяне с вируса.

Българският премиер Бойко Борисков посочи, че ключовата дума в момента е солидарност. И въпреки, че много държави са забранили износа на предпазни маски и защитни облекла, ако се наложи, би трябвало да се позволи износ за страни, в които има голяма нужда.

Той наблегна и на огромната заплаха вследствие от мигрантската криза и стотиците хиляди хора които идват от много заразени страни и върху тях не се упражнява никакъв контрол. Затова и поиска ЕС и останалите страни да предложат сериозни мерки за преодоляване на мигрантската криза. Въпреки, че Италия е най-сериозно засегната европейска държава, училищата не са затворени, заяви италианският премиер. В страната му дори се обсъжда възможност тинейджърите като най-слабо застрашени да помагат на възрастни хора в дезинфекцирането на градския транспрот и др. Училищата не са в риск, бе категоричен той. 

Водещи