Борисов към инвеститорите: Продължавайте да вдигате заводи, рецесия така се бори 17.09 | 13:55

След доизграждането на „Струма“ Петрич ще е на час път от София, изтъкна премиера

От iNews.bg

​Министър-председателят Бойко Борисов присъства на официалното откриване на петата производствена база на компанията АББ в България, която се намира в Петрич.

"Продължавайте да строите и шеста, рецесия така се бори – с нови заводи, квалифицирана работна ръка и възнаграждения, които да подхождат на хората, които работят тук", заяви премиерът Борисов по време на приветствието си. Той подчерта, че с финансовия министър Владислав Горанов още отпреди една година се тревожат за рецесията, в която светът влиза.

"Но ако се тревожиш, ще спреш да работиш и нищо добро не те очаква", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че вчера също бе открит още един огромен завод за 300 милиона лева, което е ярък знак за развитието на българската икономика.

"Вие сте дошли по "Струма", видели сте десетки багери, валяци, които продължават да доизграждат магистралата до Кресна. Така че Петрич ще стане на един час път от София", постави акцент премиерът Борисов и върху развитието на инфраструктурата в региона.

АББ е иновативна технологична компания с обширно портфолио за дигиталните индустрии и с над 130-годишна история в иновациите. Компанията е член на Германо-Българската индустриално-търговска камара от 1995 г., към момента има над 2800 служители у нас като оперира с централен офис в София и петте клона в страната.

През 2018 г. АББ започна изграждането на нов завод в Петрич, което бележи втората голяма инвестиция на компанията в региона. Новата производствената база в Петрич ще произвежда продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане, и ще отвори над 400 нови работни места.

След церемонията в новия завод министър-председателят Бойко Борисов разгледа археологическите проучвания на един от най-значимите археологически обекти "Античен град Хераклея Синтика", който се намира в местността "Рупите". През август т. г. правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2019 г. в размер на 100 000 лева за продължаването на разкопките на обекта.

На терен екипът от специалисти показа на премиера Борисов впечатляваща стена на 2400 години, до която са достигнали археолозите.

Водещи

Най-четени