Борисов обеща на Варна пътища към летището и пристанището 06.08 | 15:39

Финансирането ще бъде от националния бюджет и от ЕИБ

От iNews.bg

Правителството ще подпомогне Варна за разрешаване на инфраструктурни проблеми, които към момента не позволяват на града да се развива. Това обеща министър-председателят Бойко Борисов по време на работна среща в общината, организирана от кмета Иван Портних, предаде Фокус.

"Варна заслужава перспектива. Градът има и други дейности, освен туризма", посочи Борисов. Той припомни думи на кмета, че от 30 години не е правено нищо, за да се облекчи трафикът във Варна.

Борисов уточни, че правителството предлага две мерки в това отношение – разширяване с две допълнителни ленти и с две локални платна на централния транзитен булевард, който свързва входа на града и аерогарата, както и нова пътна отсечка, която да облекчи движението от и към пристанището.

"Финансирането ще бъде от бюджета и от ЕИБ, а дали изпълнението ще се организира от АПИ или от общината, зависи от общинския съвет във Варна", посочи премиерът. 

Приоритетни за правителството са също и ремонтът на Математическата гимназия и изграждането на трета пречиствателна станция за отпадъчни води в морския град.

Борисов подчерта, че съществуват още много проекти, които се нуждаят от финансиране, "а в същото време се пилеят пари за ликвидиране на щети от недалновидни решения на предишни правителства". И даде примери със зоните по "Натура 2000", плащанията за АЕЦ "Белене" и американските централи, както и приватизационната сделка за "Полимери" – Девня, която определи като грабеж. 

Водещи

Най-четени