Борисов потвърди участието на България в Световното изложение EXPO 2020 06.10 | 18:00

То ще се проведе в Дубай

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов потвърди участието на България в Световното универсално изложение EXPO 2020 в Дубай. Това стана по време на срещата му с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник – върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства – шейх Мохамед бон Зайед Ал – Нахаян.

Борисов е поканил шейхът и на официално посещение в България, с цел затвърждаване на двустранните отношения между двете страни. 

 "Нашите две страни играят важна роля в своите региони. Имаме сходни виждания и позиции по множество международни въпроси. Заинтересовани сме да развиваме сътрудничество в областите от взаимен интерес поради геополитическата важност и взаимосвързаност на нашите региони", отбеляза премиерът Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

По думите му откриването взаимно на посолства в София и Абу Даби вече дава положителни резултати и създава условия за значително улесняване на двустранния диалог и търговско-икономическото сътрудничество.

Според българския министър-председател има голям потенциал за емиратски инвестиции у нас в сектори, които биха предизвикали интереса на фирми от ОАЕ, например високи технологии, транспорт, земеделие, хранително-вкусова промишленост, енергетика, туризъм.

"Очакваме конкретни стъпки от емиратска страна в сферата на икономическото сътрудничество и увеличаването на стокообмена", заяви премиерът Борисов. По думите му отлична възможност за продължаване на добрите контакти и активизиране на сътрудничеството в икономическата сфера би било провеждане на първа сесия на Смесената икономическа комисия.

Българският министър-председател акцентира върху значението на секторното сътрудничество в сферата на вътрешните работи, борбата срещу организираната престъпност и тероризма. Според премиера Борисов двете страни могат да обменят ценен опит относно стабилността и сигурността. "След последните ни разговори през октомври 2018г. политическите развития в света и региона потвърждават значението на обмена на специализиран опит и информация за противодействие на всички рискове и заплахи, произтичащи от радикални и екстремистки организации и идеологии", изтъкна българският премиер.

Водещи

Най-четени