Ботевградско НПО: Водата в чешмите ни е опасна, изследвахме я 10.03 | 12:15

Проблеми с количествата нямаме, но с качеството са огромни, казват от организацията

От iNews.bg

Водата в Ботевград не само, че не е годна за пиене, но е и опасна. Това става ясно от изследване, което е поръчано от неправителствената организация "За чиста вода Ботевград”, предаде репортер на БГНЕС.

Жителите на Ботевград от десетилетия не ползват водата за пиене и готвене, а само за миене. Гражданите на общината са принудени да плащат за уж чиста вода, но не получават такава.

"Водна криза в Ботевград нямаше, няма и се надявам да няма и в бъдеще. Проблемът е с качеството на водата”, заяви Иван Николов.

Двете изследвания на водата са направени в частен дом при спазване на всички изисквания от сертифицирана лаборатория на 31 януари и 10 февруари. Те са показали наличието на Ешерихия коли и Ентерколи, което е недопустимо и над изискванията, според законовите наредби.

"Резултатите са стряскащи”, обобщи химикът Кирил Румевски, член на сдружението. Техните данни се различават от тези на институциите, които не са уловили това замърсяване. Гражданите са меко казано разтревожени от наличието на откритите опасни бактерии, които могат да причинят много сериозни заболявания.

С резултатите от пробите са запознати РЗИ.

"Кметът на града също знае за проблема, той не е от вчера на този пост. Той е в темата, но в другата й част – за така наречената водна криза, но такава няма. Имаме проблем с качеството на водата. Да излезе и да каже, водата е годна за пиене или не. Да поеме отговорност, не е редно в 2020 г. да носим с туби вода от чешмите”, заяви Иван Николов.

Той още веднъж подчерта, че водите на яз. "Бебреш” не е санитарна зона, той е предназначен за напояване, а не водата от него да влиза във водопроводите и да бъде пита от гражданите. Преди неговото изграждане през 1987 г. Ботевградчани са пили чиста вода, имало е над 28 помпени сондажи, които сега са изоставени. Има и други начини за водоснабдяването на града – има подводно езеро, което лежи между него и село Скравена.

"Призоваваме Община Ботевград да започне широк обществен дебат за питейната вода и в най-кратък период да изготви програма за справяне с проблема, за да могат накрая гражданите на Ботевград да имат чиста вода за всичките си нужди през 2020 г.”, заяви Николов.

Водещи

Най-четени