България спъна Истанбулската конвенция да стане задължителна за целия ЕС 09.11 | 13:30

Това призна от парламентарната трибуна външната министърка Екатерина Захариева в отговор на въпрос на депутата от БСП проф. Иво Христов

От iNews

България спъна Истанбулската конвенция по пътя й да стане задължителна за целия Европейски съюз. Документът няма да се прилага от страните-членки, освен ако не желаят те самите.

Това призна от парламентарната трибуна външната министърка Екатерина Захариева в отговор на въпрос на депутата от БСП проф. Иво Христов, предаде Канал3.

Решението на Съвета по европейски въпроси към Министерския съвет е от 1 ноември и гласи, че това е нашата рамкова позиция и ние не можем да се отклоним от нея, защото има решение на Конституционния съд, на което правителството трябва да се подчини.

"Няма как да одобрим включването на България в конвенцията, точно поради решението на КС. Можете да се гордеете -  България ще бъди причина целият ЕС да не прилага конвенцията", каза с назидателен тон към левицата Екатерина Захариева.

В същото време не само левите, но и коалиционните партньори на ГЕРБ от Обединените патриоти също бяха твърдо против приемането на документа.

"Това не означава, че различни държави ,които вече са я ратифицирали, няма да я прилагат", допълни министърката, но отново повтори, че ЕС няма как да я прилага, тъй като е ясно, че правилата изискват нито една държава да не изрази несъгласие, за да стане решението задължително за всички.

"Въпросът е такъв, какъвто имам право да го задам, а вие имате конституционното задължение да отговорите!", скастри я червеният професор в реплика. Той направи забележка на министърката за неуместната ирония и припомни на Захариева, че КС обяви документа за противоконституционен в една негова част.

"Вие май оспорвате решението на КС? Ако е така, заявете го официално тук", призозова я Иво Христов.

"Категорично не споделям вашите инсинуации, че едва ли не благодарение на някаква наша позиция ние сме възпрепятствали ес да предприеме усилия за спиране на домашното насилие", отсече депутатът от левицата. Той изтъкна, че е юрист и проблемът в конвенцията не е защитата на деца и жени от насилие, тъй като в правото има достатъчно инструменти това да не се допуска. Проблемът е в прилагането на законите, констатира Христов.

Проблемът е, че под благовидната форма за борба с домашното насилие влизат неща, абсолютно несъвместими с българския цивилизационен ход, установи соцдепутатът. Ако вие го подкрепяте, много жалко, обърна се към външната министърка левият професор.

Захариева заедно с Цецка Цачева бяха най-ревностните защитнички на подписването на Истанбулската конвенция от българска страна,което пролича и от заседанието на правителството по темата, от което бе публикувана стенограма преди месеци. След като въпросът изостри споровете в обществото, кабинетът даде заден, властта попита КС, а той се обяви, че конвенцията е противоконституционна.

Водещи

Най-четени