България ще взима тестове за коронавируса директно от производителите 27.03 | 13:41

ЕК е поръчала общо 1 млн., Борисов иска да станат милион и половина

От iNews.bg

Поръчката от ЕК е за 600 000 бройки PCR и 400 000 бройки бързи тестове. Това каза на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

"Ще говоря днес отново с Европейската комисия дали е възможно към този един милион, да прибавим още половин милион от различните модификации”, допълни той. В контекста на препоръките на СЗО е било решено неотложно да се увеличи капацитетът за извършване на тестове, а държавите членки ще докладват на ЕК за положението.

"Ще направим всичко възможно, за да окажем подкрепа за научните изследвания, да координираме усилията и да потърсим полезни взаимодействия в европейската научна общност, за да се достигне максималният потенциал на научните изследвания в целия ЕС. 140 милиона евро за 17 проекта, включително за ваксини. Ще работим с ключовите си партньори", добави Бойко Борисов.

Премиерът коментира и взетите решения, след провелото се вчера онлайн заседание на Европейския съвет.

Той посочи, че в точка 13 на решенията се казва: "Подкрепяме решителните действия, предприети от ЕЦБ, за да се осигурят благоприятни условия за финансиране във всички страни от Еврозоната", оставям на умниците да коментират”, заяви той и добави:

"Призовахме лидерите и ЕК да ускори действията си в подкрепа на осигуряването на неотложно и адекватно предоставяне на медицинско оборудване в целия ЕС, което е най-належащият приоритетен въпрос. В сътрудничество с промишления сектор ЕК ще направи преглед на запасите, производството и вноса и ще предприема действия за подобряване на положението. Ще работи активно по съвместните инициативи за обществени поръчки за бавене на лични предпазни средства и консумативи за тестове. Отправяме искане към ЕК да проучим начини за ускоряване на процедурите в това отношение", допълни министър-председателят.

Водещи

Най-четени