България ще обучава спасителите на Европа за бедствия и катастрофи 11.06 | 11:15

Центърът ще може да обучава по 1200 души, ще се организира и ръководи от БЧК

От iNews.bg

Парламентът одобри идеята за изграждане на Европейски център за подготовка у нас, в който да бъдат обучавани специалисти по бедствия, аварии и катастрофи, както и учебно заведение за парамедици, предаде репортер на БГНЕС.

Центърът ще бъде с капацитет 1200 души, а заедно с него ще бъде създаден и регионален склад за бедствена готовност.

Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за БЧК, с което се дава безвъзмездно право на строеж в полза на Червения кръст върху имоти публична или частна държавна собственост, с което на практика дадоха зелена светлина на проекта. Той ще бъде реализиран между Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, заедно с правителството на България.

"Това е важна стъпка в утвърждаването на авторитета на БЧК, а и не само, изобщо на цялата ни държава. В България ще се обучават кадри от цяла Европа, от целия свят. Те ще получават диплома и всички ще се обучават на територията на нашата държава. За целта обаче има два важни фактора. Първият е финансирането на този проект, а по думите на акад. Христо Григоров, това финансиране вече е осигурено. За целта е необходимо и да се предостави на БЧК земя, която да бъде използвана за създаването на този център", посочи по време на дебатите депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е сред вносителите на законопроекта.

Подкрепа за идеята дойде и от страна на опозицията. "Още в комисията заявихме, че парламентарната група на БСП ще подкрепи на първо четене този закон, тъй като дълбоко уважаваме дейността на БЧК и неговите функции на територията на страната, както и участието му в международни акции, в подкрепа на гражданите от целия свят", каза проф. Георги Михайлов, който потвърди подкрепата на групата му, но настоя за прецизиране на някои текстове. 

Най-четени