България ще разговаря с ЕК за износа на продукти от преработен руски петрол 23.11 | 18:00

Това обяви служебният вицепремиер и транспортен министър Христо Алексиев

От iNews

България ще проведе разговори с Европейската комисия относно спора може ли страната ни да изнася продукти от преработен руски петрол, обяви служебният вицепремиер и транспортен министър Христо Алексиев.

Докато текат разговорите, страната ни няма да предприема действия, коментира Алексиев и обясни, че има неясноти:

"Това, което искам да кажа, е, че наистина в регламента няма изрична забрана за износ на продукти, на нефтопродукти, произведени от преработения суров руски нефт. Такава забрана има за суров нефт, който е получен по нефтопровод, по морски транспорт няма забрана, а България внася нефт с морски транспорт. Това, което сме се договорили и разбрали, е да организираме една среща с Европейската комисия, за да изчистим този въпрос, защото явно в самия регламент има някои неизяснени въпроси".

Алексиев допълни, че все още няма решение, че "Лукойл" ще плаща данъците си в България и ще изнася продукция от руския петрол. Има подготвено постановление, но то е на етап обществено обсъждане, като уточни, че вътрешното потребление на страната ни е половината от произвежданото от рафинерията.

В понеделник "Лукойл Нефтохим Бургас" съобщи, че от догодина ще пренесе цялата си икономическа дейност в България и ще плаща данъци в страната. От "Лукойл" обаче отново настояха да имат право да изнасят преработени от руски петрол нефтопродукти, защото в противен случай - ще затворят рафинерията в Бургас. Христо Алексиев уточни, че все още няма решение за това, то е на етап обществено обсъждане. Той точни, че вътрешното потребление на страната ни е половината от произвежданото от рафинерията.

 

Водещи