Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация иска незабавно плащане на помощите 27.01 | 11:46

Георги Мицов: Поставянето на целия този бранш, хранещ хиляди хора, в ролята на враг е неправилно и не води до нищо добро

От iNews.bg

Собственици и персонал на затворените заради пандемията заведения подготвят национален протест пред Министерския съвет в 12 ч. на 27 януари с настояване да започнат работа от 1 февруари. Акцията е под мотото "Марш към свободата" и се организира от Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Преди дни от бранша поискаха и оставката на здравния министър Костадин Ангелов. Собственици и персонал на затворените заведения смятат, че пандемията се управлява неправилно и това отнема правото им на труд. При това без задоволителни решения за компенсации. Браншът е дискриминиран и затова излиза на протест, според председателя на Сдружението на заведенията Емил Коларов.

Исканията на ресторантьорите и хотелиерите в България със и без протест – коментар в "Нашият ден" прави Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) иска отваряне на заведенията и ресторантите, но... при спазване на всички изисквания на Министерството на здравеопазването, каза в ефира на "Нашият ден" Атанас Димитров от организацията. Той информира за вчерашната среща между няколко организации от бранша с министъра на здравеопазването. Министър Костадин Ангелов засега обаче не се е ангажирал с конкретните искания на организациите, с мотива, че той не отговаря за икономиката на страната...

"Срещата с министър Ангелов имаше по-скоро информационен характер, не беше във формат за взимане на решения. Ние изразихме нашата позиция за незаавно отваряне, но съобразено с противоепидемиологичните мерки. Ние изразихме, че ако сме т.нар. "жертвен агнец", имаме и изложихме своите икономически искания – незабавно спешно плащане на помощите на служителите в сектора и обезщетенията и компенсациите за бизнеса."

Относно протеста – Ние заявихме нашата подкрепа в официално становище. Ние смятаме, че исканията на нашите колеги за незабавно отваряне са справедливи. Но... съобразено с епидемиологичната обстановка и съответно с взетото решение от здравните власти, не самоволно.

Ако ще ни затварят, ако ще ни жертват, защото нашият персонал, който е на границата на мизерията и оцеляването – защото помощите не само не са релевантни, а не отговарят на възможността за съществуване... но проблемът не е в това. А че обезщетенията още не са получени!"

Ние спазихме предписаните мерки идеално и перфектно, подчерта Атанас Димитров.

"Загубихме рунд I в борбата срещу Covid-19. II рунд започна с надмощието на Covid-19. Тези дълги месеци без препитание и без релевантни компенсации нагнетиха обстановката до обявяване на крайната мярка – протест.

30% от колегите ресторантьори няма да отворят никога повече. Това е една тъжна статистика. Нещо, правено в продължение на години с любов, беше безвъзвратно изгубено."

Ресторантьорският бизнес като висш пилотаж в живота и в туристическата индустрия и спасява ли професионализмът по време на пандемия – коментар на Георги Мицов, международен консултант по ресторанти и хотели и работодател в един от най-престижните черноморски ресторанти у нас.

"Ситуацията в България по отношение на бизнеса, свързан с хотели и ресторанти, в момента е трагична. Борба за оцеляване. За съжаление нашата гилдия беше нарочена за враг, без отчитане на всички възможности. Напълно подкрепям действията на колегите си по софийските улици. По-скоро това не е протест, а заявка за връщане към разумността и и диалога, за да се стигне до едно нормално решение, което да защити бранша. Поставянето на целия този бранш, хранещ хиляди хора, в ролята на враг е неправилно и не води до нищо добро.

Личната история на Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Алибегов разбира необходимостта от противоепидемиологичните мерки, но е въпрос на оцеляване:

"Със сигурност излизаме днес на протест и най-вероятно отваряме дневните заведения на 1 февруари в знак на протест – по италианския модел. Каквито и санкции да понесем, ние искаме да работим, служителите да се върнат по работните си места – стоят три месеца без работа и пари – така че трябва да поемем този риск."

"От 13 март 2020 г. търпим загуби – заеми, кредити, за да изкараме периода до момента, а до днес още не са взети пари. За съжаление помощта от държавата се забави прекалено много. Нямаме планове. Надяваме се да ни отворят и да не ни затворят повече..."

Водещи

Най-четени