Българският патриарх обмисля посещение в Македония 26.04 | 13:25

Визитата все още не е обсъждана, но това предстои

От iNews.bg

Българският патриарх Неофит съобщи, че все още не е обсъждана визита в Македония, но този въпрос предстои да бъде обсъден, предаде БГНЕС.

Преди службата за Разпети Петък Негово светейшество българският патриарх Неофит отговори на въпрос на БГНЕС дали да очакваме негова скорошна визита в Македония, след като благодарение на Неговите усилия нашите православни братя от Македония ще получат Благодатния огън за Великден.

"Засега не сме обсъждали този въпрос. Ще има обсъждания и тогава ще се реши кое как да се отрази и да се направи", отговори българският патриарх и добави: "Сега мълчим пред страданията Господни. И на вас пожелавам много духовни настроения и светли предстоящи празници".

На 27 април, събота, за пръв път епископ на Македонската православна църква-Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/ ще пътува заедно с българския митрополит Киприан, за да вземат Благодатния огън от Йерусалим. Те ще летят с правителствения самолет.

Тази година Благодатният огън ще бъде донесен от старозагорския владика Киприан, който е и ръководител на Комисията за уреждане на статута на МПЦ-ОА. Решението македонски епископ да се присъедини към нашата делегация беше взето на 3 април по време на среща на митрополит Киприан с министър-председателя Бойко Борисов. За пръв път Република Северна Македония получи Благодатния огън от България миналата година. 

Водещи

Най-четени