ВМРО: Опитват се да откраднат земите на хиляди собственици в Панчарево 16.05 | 13:03

Някой системно подвежда и заблуждава Столична община, казва Карлос Контрера

От iNews.bg

Общинският съветник в София от ВМРО – Българско национално движение Карлос Контрера алармира, че на 18 май т.г. Столичният общински съвет е на път да вземе спорно решение, което ще национализира стотици декари земи в район "Панчарево". Това ще стане с доклад на заместник-кмета по екологията на Столична община, в който се предлага около резервата "Бистришко бранище" във Витоша да се създадат още две зони – буферна и преходна. Аргументът е, че така резерват "Бистришко бранище" може да бъде включен в Програмата на ЮНЕСКО "Човекът и биосферата".

Контрера е поискал спешно становище от Министерство на околната среда и водите, защото по цялата преписка няма и един официален документ, който да показва кои точно територии ще се включат в тези зони (буферната и преходната), как това ще се отрази на хората и имотите им, както и на състоянието на планина Витоша. В писмо си до МОСВ съветникът посочва, че докладът не е придружен с никакви солидни анализи, а се правят произволни твърдения и заключения без факти и обстоятелства. Контрера смята, че под маската на "еко защита" и в името на "международен имидж" се прави опит да бъдат де факто отнети или направени неизползваеми хиляди декари имоти в район "Панчарево" и в самата планина. Съветникът смята, че някой подвежда и систематично заблуждава по този въпрос администрацията на Столична община.

Карлос Контрера коментира казуса така:

"Докладът се появи изневиделица. Предлага се създаване на някакви буферни и преходни зони. Но няма и една дума къде точно са те, колко са по площ, какво ще се случи с тези зони, какво ще могат, респективно няма да могат да правят собствениците. С други думи общинските съветници трябва да дадат съгласие за нещо неопределяемо, за бъдещо несигурно и неясно събитие. Това създава възможност за огромни злоупотреби, корупция, прокарване на всякакви интереси. Когато разрешаваш и даваш съгласие за нещо без да определиш параметрите, съвсем ясно е, че отваряш широко вратата за злоупотреби. Повтарям, става дума за имоти, които са в границите на район "Панчарево", дори за цели населени места. Предлага ни се едва ли не да национализираме имотите на хората, парцелите им, нивите им, даже къщите им и да ги подчиним на едни неясни правила. Резултатът ще бъде липсва на всякаква възможност хората да си ползват собствеността. В същото време ще се водят собственици и ще плащат данъци. Това е т.нар. гола собственост – притежаваш, но нищо не можеш да я правиш. Според мен това е рисков ход. Нужно е подробно обсъждане, ако щете и допитване. Прави се и нещо друго – т.нар. буферна зона може да обхване почти цялата туристическа зона, което значи, че и сегашните писти на Витоша няма да могат да се ползват, а това значи още разруха и съсипия на туристическите бази. Любопитно ми е какво ще обясняваме на столичани, ако стигнем до там и последната работеща писта да стане неизползваема. Резерватът "Бистришко бранище" ще си остане резерват с или без това решение, но явно някой иска да създаде буферни и прилежаща зони, за да блокира цялостното развитие в тази част на Витоша и в целия район "Панчарево". Да бъде ясно – спорът не е за резервата, той ще си остане такъв занапред и няма сила, която да промени това, но тези буферни и прилежащи зони са измислени, за да обслужат нечии интереси, които слагат прът пред развитието на Витоша. Така ще стане, че и една улица, един път няма да може да се ремонтира, ако това се приеме.

Този ход, това предложение може да блокира за още неопределено време плана за управление на Витоша. А това означава безвластие, безвремие и още по-лошо бъдеще за планината.

Някой е заложил доста пари в тези т.нар. биосферни резервати. Утре ще решат да ни сложат и бариери на Княжево или на Бояна и да ни събират и туристическа екотакса за ходене по пътеките, защото някой е решил, че туристите пречим на растежа на мъха по дърветата. Има една група хора – те жалят да овладеят контрола върху Витоша, да я ползват за частни интереси, а обикновеният гражданин да бъде отблъснат от планината. Смехотворно е да ме убеждават, че като правят научни изследвания в буферната или в преходната зони (в които могат да попаднат и пистите, и къщите на хората в панчаревските села) ще развият Витоша. Има една група, малобройно, но пък креслива и медийно подплатена, която има интерес Витоша да не се развива, там да не се случва нищо, а те да печелят проект след проект със съмнителни научни стойности, но пък със завидни финансови такива."

Съветникът от ВМРО Карлос Контрера отправя призив и към колегите си от Общинския съвет на София да бъде отложен докладът, докато се разбере пълната истина и се изясни цялата фактология.

Водещи

Най-четени