Вдигат с 1/3 парите за безработните 11.09 | 12:05

От 1 октомври хората на борсата ще получават поне по 12 лв. на ден

От iNews.bg

Минималното обезщетение за безработица ще се повиши от 9 на 12 лева от 1 октомври за период от 4 месеца. Това предвиждат поправки в Закона за държавното обществено осигуряване, които бяха гласувани от депутати на първо четене, съобщи БНТ.

Очаква се мярката да засегне между 30 и 33 000 души. Според изчисленията на опозицията обаче, увеличението е недостатъчно и краткосрочно.

"Необходимите средства са 12 млн. лева за тази мярка. Тя е временна защото се определя с оглед на бюджета на НОИ", обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Втората мярка, която се предвижда, е увеличението на периода за получаване на обезщетение на безработица от 4 на 7 месеца и касае около 13 000 души.

"Закъсняхте уважаеми колеги, масовия бум на безработица беше през март. Хората трябваше да получат масово това минимално обезщетение за безработица през септември, а вие удобно го приемате от октомври. Размерът също е неадекватен", коментира Надя Клисурска от БСП.

От левицата предлагат минималното обезщетение да се увеличи до 17 лева дневно. Предложението ще бъде внесено между двете четения.

Водещи