Вижте как държавата ще подобрява храната в училище 03.11 | 09:21

От днес влизат в сила нови стандарти

От iNews.bg

След като мина близо година, в която училищата трябваше да изчерпат наличното количество храна, от днес вече трябва да започнат да хранят учениците по нови правила. Всичко вече трябва да е по-специален стандарт.

Идеята е да се подобри качеството, но да се запази същата цена. Затова на този етап не се предвижда поскъпване на купоните, нито намаляване на порциите. Проблем вероятно ще имат фирмите за хранене, които ще увеличат разходите си.

Според Наредба 9 всички храни, които се предлагат на децата и за тях има утвърден стандарт, трябва да бъдат произведени по него. А ето и какви точно са изискванията:

Млечните и месните продуктите ще трябва да бъдат по Български държавен стандарт.

- Брашното и хлябът пък трябва да са произведени по утвърдени стандарти.

- Лютеницата и слънчогледовото масло ще е важно да отговарят на браншовите стандарти.

Според някои фирми за столово хранене, за да успеят да се вместят в цената на купона, трябва да се намалят количествата. Според други обаче това са спекулации и храната на децата в училищата няма да намалее. 

Наскоро министърът на образованието Меглена Кунева предложи Обществени съвети на родителите да могат да контролират доставяните безплатни закуски на учениците. Според нея отделно може да се направи и забранителен списък на фирмите, които са излъгали родителите и учениците.

ПОВОДЪТ

След внезапни проверки по-рано този месец Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на забранени продукти в детски градини, ясли, детски кухни, училищни столове и бюфети. Най-честата причина обаче не е било лошото качество на храните при производството им, а това, че те не отговарят на изискванията за хранене на деца или пък неправилно съхранение или такова в неподходящи за целта помещения.

Водещи