Втори ще ходи на съд за фалшиви новини за COVID-19 17.03 | 18:04

До 2 години затвор заплашват 36-годишен силистренец

От iNews.bg

Досъдебно производство ръководи Районната прокуратура в Силистра за разпространение на неистински новини за нови случаи на пациенти с COVID-19. Това е престъпление по член 326 от НК и ангажира наказателната отговорност на всеки, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода до 2 години.

В ареста за фалшивите новини е 36-годишният Краснодар К. Той разпространил неверните данни за три потвърдени проби за коронавирусна инфекция на пациенти в крайдунавския град във фейсбук. От МБАЛ в Силистра са опровергали незабавно измислената новина.

36-годишният мъж, който е с чисто съдебно минало, ще остане в ареста за 24 часа по Закона за МВР.

Досъдебното производство на Районната прокуратура в Силистра е взето на специален отчет от Апелативната прокуратура във Варна във връзка със заповед на главния прокурор, според която дела за престъпления по член 355 и член 326 по време на обявеното извънредно положение заради епидемията от COVID-19 се докладват на апелативните прокуратури и се водят на специален отчет там.

Водещи

Най-четени