Външно даде 24 часа на обвинения в шпионаж руски дипломат да си ходи 29.10 | 17:44

Във връзка с разследването е проведена и среща с посланика на Русия у нас

От iNews.bg

Министерството на външните работи връчи нота на руския посланик Н. Пр. Анатолий Макаров, с която поставя срок от 24 часа на обвинения руски дипломат да напусне България, предаде БГНЕС.

"В петък в МВнР бе проведена среща с посланика на Руската федерация относно руски дипломат, акредитиран в България, за действията на когото бяхме сезирани от Прокуратурата на Република България и от ДАНС, допълниха от министерството. От българска страна бе отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа", припомнят от външнополитическото ни ведомство.

"След като от руското посолство ни уведомиха в понеделник вечерта, че въпросният дипломат не е напуснал територията на страната, руският посланик бе поканен днес на среща в 10 ч в МВнР. Връчена му бе нота, с която се поставя срок от 24 часа руският дипломат да напусне България”, съобщават още от МВнР.

От руското посолство потвърдиха пред ТАСС, че са получили нотата. "Посолството получи нотата на българското външно министерство, в която служител на мисията е обявен за персона нон грата. Дипломатът ще напусне страната в посочения срок. Руската страна си остава правата да предприеме ответни действия", заявиха от посолството. 

Водещи

Най-четени