Георги Кадиев: Татяна Дончева и Ивайло Калфин са различните в БСП 13.01 | 11:47

Социалистът е изненадан от алтернативната лява евролиста на Георги Първанов

От Ивелина Георгиева

Ако БСП иска да постига добри резултати, трябва да обединява и да събира хора, които често дори са несъбираеми. Това каза депутатът от БСП Георги Кадиев, цитиран от в. "24 часа".

Разнообразието вътре в БСП е едно от нещата, които ни отличават от останалите партии и малко по малко започваме да го губим, посочи той.

Според него Татяна Дончева и Ивайло Калфин са едни от различните в БСП.

Той подчерта, че е изненадан от новината за алтернативна лява евролиста на Георги Първанов начело с Ивайло Калфин.

Кадиев посочи, че е очаквал Калфин да е водач или поне на предно място в листата на БСП.

"Все пак беше водач преди 5 г., беше и нашият кандидат за президент. До известна степен съм разочарован, без да знам дали е водил разговори с ръководството на БСП. Но това е лош сигнал за БСП, защото се появява конкуренция и ще загубим част от гласовете си", коментира той.

Според него уставът на партията трябва да се спазва.

Относно това, дали и самият той не е от различните в Столетницата, Кадиев подчерта: "Аз съм на инат в БСП, защото не съм доволен от това, което се случва."

По думите му БСП трябва да прави вътрешнопартийни допитвания по всички важни теми и вътрешни избори за всяка позиция. И тогава ще си проличи какво искат хората и колко различно е то от това, което прави ръководството. БСП бушува от мнения, не е лесно да намериш правилния път.

Социалистът бе категоричен, че на следващите избори двете управляващи партии ще имат 50+1 депутати.

"Много е важно не просто БСП и ДПС заедно да вземат толкова, а БСП сама да има най-високия резултат от всички партии. Ако не допуснем сериозни грешки по кампанията и направим читава листа, всички шансове са на наша страна. Което не означава, че след това не трябва да се отиде на парламентарни избори. Чисто математически не мога да си представя, че 4 г. ще изкараме с този парламент и всяка сутрин да се броим има ли 121, или не", посочи политикът.

Георги Кадиев коментира и скандала с "Атака" на летище Варна. Той заяви, че това, което са направили Волен Сидеров и неговите депутати, е позор за парламента. Той даде пример как в друга държава дори би бил застрелян, ако удари полицай по време на изпълнение на служебния му дълг.

"Как ще завърши политически за "Атака" този скандал, е отделен въпрос, тя вирее от радикални действия. Но това не означава, че трябва да се подминава поведението на депутатите. Какъв е смисълът да имаме полиция, ако някой може да отиде и да удари полицай в лицето или да го дърпа? Това какво значи – че утре, като дойде Цветлин Йовчев в парламента, можем да му ударим шамар ли? Унизително е изобщо да си го помислим. Оставям настрана френската дипломатка, което е международният скандал", каза още той.

Според него, ако не се свали имунитетът на Волен Сидеров, ще се срине доверието в парламента и в държавността.

Най-четени