Глоба до 1 млн. лева грози изпълнителя на ремонта на „Графа“ 28.05 | 14:47

Решението ще е ясно до довечера, приемателната комисия обследва резултатите

От iNews.bg

Приемателна комисия инспектира новоремонтирания "Граф Игнатиев” и прилежащите пространства. Тяхна задача е да видят дали са отстранени констатираните нередности на 21 май, когато е издаден акт 15 със забележки, предаде БГНЕС.

Представител на надзорната фирма каза за БГНЕС, че част от тях са отстранени, а други все още не са. Към момента не се предвижда да бъде наложена глоба за забавяне, а по-скоро такава за лошо качество. Проверката продължава до края на деня.

"Няма да има санкция за забавяне във времето. Такава е възможно да има за лошо качество, но това ще стане ясно в края на деня. Размерът на този вид санкция може да достигне до 1 млн. лева", заяви директорът на Дирекция "Транспортна инфраструктура” в СО инж. Даниел Евлогиев.

Той обясни, че към този момент няма строително-монтажни дейности в обекта и затова няма как да бъде наложена санкция за забавяне.

"Срокът на строителството не е до днес. До днес е даден срок на строителя да отстрани дефектите, установени на 21 май. Приемането и експлоатирането на обекта е започнало. В момента няма огради и той е достъпен. Монтирани са пейките по цялото протежение", обясни Евлогиев и добави, че предстои да се монтира пейката на баща и син Славейкови на едноименния площад, да се монтират два павилиона и чешмичката в градинката пред църквата "Седмочисленици", както и да бъде възстановен книжният пазар на пл. "Славейков".

"В следващите 2-3 месеца трябва да се избере видът на сергиите, след това ще бъдат произведени и накрая ще се върне книжният пазар", заяви още той.

Попитан от БГНЕС дали строителят е глобяван досега, Евлогиев каза, че са му били наложени няколко санкции от "Зелена система" за неправилно опазване на дървесната растителност.

Директорът съобщи още, че до 1-2 месеца ще бъдат подменени ограничителите на "Графа".

"Това ще бъде извършено безплатно от строителя, който сам се съгласи да го направи", заяви кметът Йорданка Фандъкова.

Тя обясни, че вчера се е разходила в района и има забележки, но се надява те да са отстранени.

Попитана от агенцията ни защо е издаден АКТ 15 на строителя, Фандъкова каза, че той е издаден с много забележки.

"Затова комисията минава, за да види дали са отстранени", мотивира проверката, която се извършва в момента от над 20 експерти.

Инж. Тодор Тодоров, който е от надзорната фирма, обясни, че строителят ще отстранява дефекти докато фирмата не приеме обекта.

"Обектът е в процедура на АКТ 15. В момента се установява годността му за приемане от държавна приемателна комисия. Чак след като я мине, обектът се счита за приет", уточни инж. Тодоров и подчерта, че днес е крайният срок за приключване на строително-монтажните дейности на етап 2.

Попитан от БГНЕС дали ремонтът е качествен, той каза, че дейностите са извършени добре.

"Гаранцията на обекта е 8 години, така че и да се появят дефекти, строителят ще отстранява всичко за своя сметка", подчерта той и добави, че до края на деня трябва да бъдат подменени всички тактилни плочи, които се установи, че водят незрящите под линиите на трамвая по "Графа", а на други места към сградите. Тяхното преправяне е заложено в последните изменения в проекта. 

Водещи

Най-четени