Говорителят на ЦИК: Машинният глас струва 55 лева, а хартиената бюлетина - 70-80 стотинки 04.05 | 10:20

"Нито Германия, нито Нидерландия не се намират в 20 век, но са преценили, че от гледна точка на сигурността на изборния процес е по-добре да няма машинно гласуване", посочи Димитър Димитров

От iNews.bg

Разходът за един машинен глас е 55 лв., а за една хартиена бюлетина - около 70-80 ст. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров пред Нова телевизия, но не даде конкретизация откъде вади тези данни.

Димитров е сред сочените за приближени до управляващите членове на ЦИК, които в последните години отчитат най-много недействителни гласове на глава от населението в целия свят. Той беше лаконичен по иначе важната тема "Недействителните гласове не са проблем на изборната администрация". И добави:

"Нито Германия, нито Нидерландия не се намират в 20 век, но са преценили, че от гледна точка на сигурността на изборния процес е по-добре да няма машинно гласуване".

 "Машината не позволява да има недействителни бюлетини. Никой не може да даде достатъчна сигурност, че този софтуер няма да произведе резултати, които нямат нищо общо с гласуването", обясни Димитров.

По думите му парламентарните избори най-вероятно ще са на 11 юли.

Водещи