Горенето на гуми и др. отпадъци става криминално престъпление 10.12 | 16:30

Глоби за хиляди левове и дори затвор предвиждат внесените в парламента промени в Наказателния кодекс

От iNews.bg

Народни представители от ГЕРБ, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова внесоха днес законодателни промени в Наказателния кодекс за горенето на отпадъци, предаде БГНЕС.

Кметът Фандъкова вярва, че чрез наказания, нерегламентираното изгаряне на отпадъци ще бъде ограничено. Това е един от основните замърсители на въздуха.

Внесените законодателни инициативи предвиждат до 2 години затвор и глоба от 2000 до 5000 лева за замърсяване на въздуха чрез горене на отпадъци, отработени масла, гуми или дрехи. Наказание пробация и глоба до 1000 лева ще има за по-маловажните случаи.

Според промените, които са предложени, който замърсява атмосферния въздух като не по установения ред изгаря отпадъци, като изгаря отработени масла или отпадъчни нефтопродукти, както и предмети от каучук, пластмаса, полимери, синтетични или текстилни материали, се наказва с лишаване от свобода до 2 г. и глоба от 2000 до 5000 лева. В маловажните случаи наказанието е пробация и глоба до 1000 лева.

"Нерегламентираното изгаряне на отпадъци е сериозен фактор за замърсяване и влошаване на качеството на въздуха в населените места и представлява сериозен риск за здравето ни. Целта на законопроекта, който внасяме колегите от ПГ на ГЕРБ е намаляване на нивата на замърсителите на въздуха на територията на цялата страна, достигане на норми за фини прахови частици, намаляване на здравния риск на гражданите", каза Анна Александрова, която е и председател на правната комисия в парламента. 

Водещи

Най-четени