ДАЗД зове родителите да внимават на кого оставят децата си 09.07 | 11:07

Повод за призива е случката с оставено без надзор от служители на занималня

От iNews.bg

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) потърси информация по казуса с двегодишното момиченце, за което се твърди, че е било оставено само на Витоша. В тази връзка от Агенцията излязоха и със специален призив към родителите, предаде БГНЕС. Ето какво казват от ДАЗД:

Във връзка със сигнал в медиите за инцидент с дете, което е било поверено на служители в Детско студио "Пипи", гр. София, бихме искали да се обърнем към всички родители, с апел да са изключително внимателни, на кого поверяват децата си.

Родителите трябва да са уверени в професионалните и личностни качества на възпитателя, на когото ги оставят. Този служител трябва да е компетентен и добре подготвен, за да може да предостави качествени грижи на най-ценното в живота на всички нас – децата ни.

Децата са нашето "утре", те осмислят забързаното ни ежедневие, за това сме длъжни да защитаваме правото им на детство, в което има топлота, близост и сигурност.

От изключителна важност е да се уверим, че децата ни са в ръцете на хора, които притежават подходящо образование и квалификация, защото опазването на живота и здравето на им е от първостепенно значение за всички нас.

Държавна агенция за закрила на детето /ДАЗД/, предприе действия за търсене на отговорните лица за инцидента с двегодишното дете, като първо е проверена информацията, дали това е частна детска градина и е установено, че Детско студио "Пипи", няма разрешително за извършване на подобна дейност в Министерство на образованието и науката /МОН/.

От интернет страницата на студиото е видно, че услугите се предлагат на адрес, находящ се в район "Оборище", гр. София и са изпратени писма по компетентност за предприемане на необходимите действия до:

Кмета на Столична Община; Столична регионална здравна инспекция; Агенция по безопасност на храните (БАБХ); Дирекция "Социално подпомагане" – Оборище, на чиято територия се намира детския център; Национална агенция за приходите, с оглед извършване на проверка за редовна търговска дейност; Уведомен е началникът на 05 РУ – СДВР за предприемане на действия по компетентност, за небрежно отношение и неглижиране на детето от страна на служителите в детския център; Сезиран е изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" за предприемане на мерки и действия относно изпълнението и спазването на изискванията на трудовото законодателство за професионална компетентност при работа с деца.

В проведен телефонен разговор с управителката на Детско студио "Пипи", като по нейни данни, това не е частна детска градина, а детски клуб, в който се полагат грижи за деца на близки и познати, за което се заплаща почасово по 5 лева.

Отбелязано е, че през по-голямата част от ежедневието си децата биват извеждани в паркове, планини, музеи и др. На интернет страницата на детския център са публикувани месечни такси, както и цени за предоставяне на храна за децата.

В качеството си на орган, който лицензира услуги за деца, бихме искали да подчертаем, че частните занимални не се контролират от институциите като Държавна агенция за закрила на детето и да предупредим гражданите да бъдат изключително бдителни относно опита и отговорността, които им предлагат служителите в детските заведения.

Водещи

Най-четени