ДБГ иска външна проверка на имуществото на депутати и министри 27.03 | 09:53

От партията призовават за всеобхватна операция „Чисти ръце“ по високите етажи на властта

От iNews.bg

Изпълнителният съвет на Движение България на гражданите призовава прокурори от Германия, Испания и Холандия да извършат независима проверка на имуществото на всички депутати, министри и техните роднини. Необходимо е провеждането на всеобхватна операция "Чисти ръце" по високите етажи на властите, а не просто замитане на поредния "Гейт" с няколко незначителни политически жертви.

Ние от ДБГ смятаме, че за това не може да се разчита на антикорупционната комисия и другите български институции, тъй като те са предварително обезвредени от същите тези управляващи, които иначе трябва да проверяват. Ето защо е наложително българското правителство да покани европейски прокурори и те да проверят всички имотни сделки на политически лица. Подобна проверка бе правена през 2016 г., когато юридически експерти от ЕС пристигнаха у нас, за да анализират действията на българската прокуратура по конкретни дела, казват от дясната партия.

През последната седмица стана ясно, че министри, зам.-министри и депутати придобиват луксозни апартаменти на невъзможно ниски цени или т.нар. данъчна оценка. След внимателен анализ, експертите на ДБГ откриха, че само за 5 сделки, сключени на данъчна оценка, а не на реалната им цена, има вероятност да са укрити данъци за близо 81 000 лева. Ако проверката установи и още подобни сделки, възможно е да се окаже, че щетата за данъкоплатеца и държавния бюджет ще възлезе на милиони левове, отбелязват от партията.

И допълват, че вече е станало ясно, че съмнителните сделки с луксозни имоти не са присъщи само на политическия апарат на ГЕРБ, а и на политици от други парламентарни партии. "44-то Народно събрание е олицетворение на непочтенността в политиката и доказателство за това са Суджукгейт, Хасковогейт, делата за купуване на гласове от БСП, ДПС и др.”, казват от ДБГ

"Сигурни сме, че единственото лечение за този морален колапс на политическия елит е провеждането на честни предсрочни парламентарни избори с машинно и електронно гласуване, които да гарантират смяната на корупционния модел на управление и да възстановят принципите на демокрацията, равнопоставеността и върховенството на закона и морала в управлението”, отбелязват още от ДБГ.

Водещи

Най-четени