ДБГ пита Младен Маринов откраднати ли са банкови сметки от базата данни на НАП 16.07 | 15:00

От партията искат НС да изслуша вътрешния министър още днес

От iNews.bg

Движение България на гражданите пита вътрешния министър Младен Маринов дали от базата данни на НАП и МФ са откраднати банкови сметки на фирми и граждани, които ще позволят на престъпници да източват лесно пари от сметките на хора и фирми. Опасенията са свързани с хакерската атака срещу НАП, от която са откраднати данни на над 5 млн. лица, сред които имена, ЕГНта и адреси на български граждани.

От партията считат, че атаката е разкрила некомпетентността на държавните органи, които отговарят за кибер-сигурността на правителството. Българските институции са пушечно месо за хакерски атаки, защото не се спазват елементарни изисквания за защита от подобни нападения, пише още в позицията. Такъв голям теч на информация е възможен, само когато управлението на системата за сигурност е лошо. Кражбата е трябвало да бъде засечена още в началото и да бъде своевременно прекратена.

Още по-обезпокояваща е информацията, че е имало предупреждение преди 3 дни за подобна атака и мерки не са предприети, казват още от партията. От ДБГ искат още днес на извънредното заседание на НС министърът на вътрешните работи да бъде изслушан.

Правителството е длъжно да предприеме незабавни действия, с които да предотврати възможни измами с личните данни, като кражба на фирми, злоупотреба с финансова информация, отклоняване на парични средства и др. Министър-председателят Борисов дължи отговор защо за последните 10 години са изхарчени милиарди за информационни системи, които не се пазят адекватно и за които се твърди, че са били пробивани и преди, но правителството си е мълчало. Ако това е така, правителството дължи незабавна оставка. Информацията е златото на 21 век и в този смисъл това е удар срещу националния трезор на България. С проблемът трябва да се ангажират всички държавни органи, включително и Президентът, който да свика Консултативен съвет за национална сигурност по темата, допълват от партията.

Водещи