Денят на Независимостта: Велико Търново е национален център на честванията 22.09 | 18:00

По традиция празничната програма започна рано сутринта със Света литургия в църквата „Свети Четиридесет мъченици“

От iNews.bg

Велико Търново е национален център на честванията, посветени на 111-годишнината от Независимостта на България. Десетки хиляди души от цяла България и многобройни туристи от целия свят празнуват едно от най-забележителните общонародни и държавнически достижения в новата българска история. По традиция празничната програма започна рано сутринта със Света литургия в църквата "Свети Четиридесет мъченици".

Службата уважиха кметът Даниел Панов, жители и гости на града, общественици, министрите на туризма и на културата Николина Ангелкова и Боил Банов. Включиха се също и министрите на енергетиката и на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Теменужка Петкова и Росен Желязков. Сред присъстващите бяха ректорите на двата университета, народни представители, посланици, общински съветници, представители на институции, организации и др. В двора на храма "Свети Четиридесет мъченици” бяха осветени бойните знамена, а по традиция бяха положени цветя пред саркофага на цар Калоян и пред плочата на Независимостта. Актьори от Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" пресъздадоха събитията от 22 септември 1908 г., когато цар Фердинанд прочита манифеста, с който България обявява своята независимост. Празничната програма продължи в крепостта Царевец, където с военен ритуал бе издигнато българското национално знаме. Последва официално слово на кмета Даниел Панов. "Независимостта успява, защото нашите предци са имали най-важното – свобода в мислите и делата си. Те смело следват своите идеали, най-големият от които е България. Благото на нашия народ и на Отечеството е над личните интереси, над партийните страсти, над всичко. Днес живеем в свободна и равноправна държава.

Пред нас са заветите на дедите ни, мъдростта от миналото. Предците ни показаха, че разбирателството и обединението от общобългарски каузи дават изключителна сила. Независимостта успява и защото царят, правителството – те действат в синхрон с целия български народ", подчерта в словото си Панов. "Уроците от историята, родолюбието, свободата духом и вярата – това са тези здравини, която са ни нужни, за да вървим напред. И ако отворим сърцето и съзнанието си, ще усетим, че ги имаме, че те са пред нас. Тогава нито фалшивите новини, нито негативните политически послания ще будят интерес сред хората", акцентира още кметът на Велико Търново.

"Независимостта дава завършеност на изградената за кратко време българска държавност след Освобождението. Търново – най-българският по своя дух град, става символ на това велико общобългарско достижение. България е онази същата държава, която славните Асеневци издигнаха като имперска сила, която Самуил смело бранеше от ромеите, която Борис Покръстител, Симеон Велики и Петър превърнаха в люлка на славянската и православна цивилизация, която Кубрат и Аспарух създадоха. Слава, гордост, чест, достойнство – тези чувства, които всеки от нас изпитва навръх Независимостта, са много силни и не могат да бъдат описани с думи. Те трябва просто да се изживеят", каза още Даниел Панов. Венци в знак на признателност към героите бяха поднесени на Пирамидата на Независимостта на Царевец. Последва голямо общоградско шествие, в което се включиха хиляди жители и гости на Велико Търново, много млади хора и семейства. Атмосферата бе още по-атрактивна с изпълненията на музикантите с пагони, участващи в Международния фестивал на военните оркестри. Пред паметника "Майка България" бе почетена паметта на героите, борили се за свободата, националното обединение и независимостта на България. Открита бе и новата атракция на Велико Търново – големият цветен часовник, съвместна инициатива на "Ротари клуб" и Общината. В 18,00 ч. този следобед Николина Чакърдъкова ще поведе Голямото Търновско хоро. Кулминация на празничната програма са строевите хватки пред крепостта Царевец, тържествената проверка, аудиовизуалният спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина" и празничната заря. Началото на вечерната част от тържествата започва в 19,00 ч. През целия днешен ден крепостта Царевец и църквата "Свети Четиридесет мъченици" са със свободен вход.

Водещи

Най-четени