Депутатите гледат доклада за хакването на НАП 20.02 | 09:12

Лични данни на над 6 млн. души изтекоха при кибератаката

От iNews.bg

Днес депутатите ще започнат работа в пленарна зала с доклада за дейността на Временната анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на Националната агенция по приходите (НАП), предаде БГНЕС.

През юли 2019 г. базите с лични данни на НАП бяха пробити от хакери и източени ЕГН-та, имена и адреси на повече от 6 милиона граждани – общо засегнатите са 6 074 140 физически лица, като сред тях и чужденци. В края на месец август Комисията за защита на личните данни глоби Националната агенция по приходите с 5.1 млн. лв.. НАП оспори наказателното постановление, а в парламента беше създадена Временната комисия за проверка на случая.

За атаката срещу приходната администрация в ареста с най-тежката мярка за неотклонение е собственикът на "ТАД груп” Иван Тодоров, който е обвинен в подбудителство за кибертероризъм. Освен това другото му обвинение е за организирана престъпна група с користна цел, на която е ръководител. В нея участници са търговският директор на фирмата Георги Янков и служителят Кристиян Бойков. 

Водещи

Най-четени