Десислава Танева е новият стар министър на земеделието 15.05 | 09:51

Парламентът освободи подалия оставка Порожанов

От iNews.bg

Със 121 гласа "за" и без дебат в пленарната зала депутатите гласуваха оставката на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и избраха Десислава Танева за негов заместник, предаде рБГНЕС.

Порожанов се оттегли от поста си след като в началото на месеца прокуратурата стартира разследване срещу него заради скандала с къщите за гости, за които има съмнения, че са изградени чрез неправомерно усвояване на евросредства. Порожанов бе призован на разпит и по наказателното дело срещу бизнесмена Миню Стайков, за когото държавното обвинение твърди, че дружества, свързани с него, са получавали неправомерно средства от земеделски европейски програми.

Така по предложение на министър-председателя, на министерския стол ще седне Десислава Танева, която досега беше депутат от ГЕРБ и оглавяваше земеделската комисия в парламента. Танева бе министър на земеделието и храните във втория кабинет на Борисов, а към момента е начело и на областната структура на партията в Сливен.

Нейната кандидатура бе представена от парламентарната трибуна от вицепремиера Томислав Дончев, който заяви пред депутатите, че в годините Десислава Танева се е утвърдила като експерт в областта на земеделието.

Новоизбраният земеделски министър положи и задължителната клетва.

БГНЕС припомня, че последната рокада в кабинета "Борисов 3" бе само преди малко повече от месец, когато оставката си депозира министърът на правосъдието Цецка Цачева, а мястото и бе заето от Данаил Кирилов. В настоящото правителство с постовете си се разделиха още министрите проф. Николай Петров, Ивайло Московски, Николай Нанков, Валентин Радев и вицепремиерът Валери Симеонов.

Коя е Десислава Танева?

Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в Сливен. Висшето си икономическо образование придобива в Университета за национално и световно стопанство, а през 1997 г. заема длъжността "изпълнителен директор" на частно търговско дружество. От самото учредяване на ГЕРБ е областен координатор на партията в Сливен, а за периода 2007 – 2009 г. е председател на Общинския съвет в града.

През 2013 г. Десислава Танева води листата на ГЕРБ в Сливенския избирателен район, избрана е за депутат и оглавява земеделската комисия в 41 Народно събрание. Заема поста на министър на земеделието в кабинета "Борисов 2" до началото 2017 г., но след предсрочните парламентарни избори отново се връща като депутат от ГЕРБ. 

Водещи

Най-четени