Догодина метрото става по-редовно - идва на всеки 3 минути 01.12 | 10:30

Разширението на подземния транспорт в София върви по план и се очаква да бъде изпълненo в срок до април 2015 г., обеща изп. директор на "Метрополитен"

От Кремена Бедерева

Интервалът на столичното метро в пикови часове ще бъде скъсен през 2015 година, сега влаковете идват на всеки 3,5 мин, а догодина ще са на всеки 3 мин. в най-натоварените часове на деня. Това заяви изпълнителният директор на "Метрополитен” инж. Стоян Братоев в интервю за агенция "Фокус".

Той съобщи, че разширението на метрото върви по план и се очаква да бъде изпълненo в срок до април догодина. В двата участъка – до летището и ще бъдат разкрити общо 7 нови метро станции. "Участъкът до летището в момента е изпълнен на 84%, до края на годината изпълнението на строителството му да прехвърли 90% и да останат повече монтажни работи, изпитания, настройки на апаратура, което ще се прави януари, февруари, март месец 2015 г.”, съобщи инж. Братоев.

Той обясни, че вторият участък, до Бизнес парка, е завършен на 78%, но крайният срок за завършването му е един месец по-късно. Участъкът от "Цариградско шосе" до летището има 4 метростанции – две са в ж.к. Дружба, една в индустриалната зона и една – на летището, посочи изпълнителният директор на "Метрополитен".

Във връзка с втория участък, до Бизнес парка, той уточни, че е дълъг 3 км и включва три подземни метростанции. Инж. Стоян Братоев каза още, че метрото е два пъти по-бързо от другия градски транспорт, като всеки ден се спестяват 25 000 часа, заради факта, че хората ползват метро, а не друг начин на придвижване.

Освен това е много по-екологичен и безопасен начин на придвижване, така че разширението със сигурност ще облекчи трафика в столицата, каза още инж. Братоев.

Водещи

Най-четени