Докога? Кметове пазаруват лекарства за цели села 24.01 | 19:40

Анжела Мизова: Държавата не подпомага съществуването на аптеки там, където икономическата логика не го позволява

От iNews

Без достъп до лекарства продължават да бъдат стотици жители на малки населени места у нас.

По данни на Изпълнителната агенция по лекарствата към 2021 г. броят на аптеките у нас е бил 3300, като една трета от тях са концентрирани в София, Пловдив и Варна.

Според анализ на Института за пазарна икономика в 20 общини няма нито една аптека, а в 40 аптеката е само една.

Осигуряването на равнопоставен достъп на населението до фармацевтична услуга би трябвало да бъде работа на държавата, а не на частната инициатива, смята Анжела Мизова, заместник-председател на Българския фармацевтичен съюз и собственик на аптека в малко населено място.

В България липсва каквато е да е регулация къде и колко аптеки могат да бъдат отваряни. От години Фармацевтичният съюз алармира за концентрацията в големите градове и за липсващите аптеки в по-малките населени места, припомни Мизова.

"За да се направи по-правилно разпределение, първата стъпка беше създаването на аптечна карта, която е в процес", уточни тя.

"Законът ясно регламентира откъде се отпускат лекарства и кой ги отпуска. Отпускането обаче означава към пациента, със съответната фармацевтична консултация. Не че е невъзможно близък роднина да получава лекарствата. Но когато едно лице, пък било то овластено от държавата - като кмет, се ангажира с такава функция, не съм убедена, че би могъл да извърши това препредаване на информация коректно към всеки от нуждаещите се", заяви Анжела Мизова пред БНР.

Аптеки само с помощник-фармацевти, мобилни аптеки - много такива идеи е имало, обсъждани са били дори на ниво проекти на наредби и промяна в закона, но нито една не е приета, обясни Мизова. По думите ѝ помощник-фармацевти не могат да отпускат лекарства по лекарско предписание.

"Имаше идея за филиали, те са малко по-възможен вариант, но пак трябва да бъдат обслужвани от магистър-фармацевт към съответната аптека-майка."

 

Водещи

Най-четени