Дончев: Няма държавна помощ, когато има обществена поръчка 14.01 | 12:46

Така отговори той на обвиненията на Нинова, че строителни фирми са получили 1,35 млрд. „подарък“

От iNews.bg

Вицепремиерът Томислав Дончев отговори на лидера на БСП Корнелия Нинова, която обвини управляващите, че са дали "коледен подарък" под формата на неправомерна държавна помощ на 5 фирми за строителството на магистрали в размер на 1, 350 млрд. лв. Според Нинова тези средства са раздадени "извън закона, извън правилата, без обществени поръчки, без конкурс или търг", а лидерът на левицата се закани за това с жалба да бъде сезирана ЕК, предаде БГНЕС.

Томислав Дончев бе категоричен, че това няма да затрудни работата на страната ни с евросредства. "В никаква степен! Освен това – много ясно е определено кое е държавна помощ и кое не е. Категорично, ако едни средства са дадени през процедура за обществените поръчки, това не е държавна помощ. Това са дадено пари на някой, за да свърши някаква работа. Тук няма държавна помощ", обясни Дончев.

Има категоричен текст в Закона за обществените поръчки за приложимата европейска директива, където детайлно е описана процедурата. Ако едно дружество 100% собственост на възложителя, тогава може да не се прилага плътната процедура по реда на ЗОП, но това също е режим в самия закон и няма държавна помощ", допълни още Дончев.

Водещи

Най-четени