До 2027 г.: ЕС с 10 000 граничари 21.02 | 12:08

От 1 януари 2021 г. се предвижда европейските граничари да бъдат на разположение, а 30 месеца по-късно Европейската комисия да извърши междинен преглед на общия им брой

От iNews

Съветът на ЕС съобщи, че е определил становището си за преговорите по укрепването на европейската гранична служба Фронтекс. Според Съвета обособяването на запас от 10 000 граничари на ЕС следва да продължи до 2027 година.

От 1 януари 2021 г. се предвижда европейските граничари да бъдат на разположение, а 30 месеца по-късно Европейската комисия да извърши междинен преглед на общия им брой, информира "Монитор".

До март 2024 г. ЕК ще представи предложения за потвърждаване или изменение на броя на граничарите на ЕС.

Държавите в ЕС ще запазят основната отговорност за управлението на своите граници, като Фронтекс ще предоставя техническа и оперативна помощ, със съгласието на засегнатите европейски държави.

Съгласно предложените нови правила, граничарите на ЕС, разположени в дадена държава, ще имат възможност да извършват гранични проверки или задачи, свързани с връщането на чужденци. Тези дейности винаги ще подлежат на разрешение от страна на приемащата държава от ЕС, включително за използването на сила и оръжие, се посочва в съобщението.

ЕК първоначално предложи запасът от 10 000 граничари да бъде обособен до 2020 година. Впоследствие комисията отчете, че засега държавите от ЕС се въздържат да подкрепят това предложение изцяло. С решението на Съвета на ЕС става възможно началото на преговорите с комисията и Европейския парламент.

Водещи

Най-четени