Дъждът показа лошата си страна - Бургаско, Хасковско и Смолянско бедстват (СНИМКИ) 25.10 | 14:31

Улици са тотално сринати от вълната, блокирани са хора, има опасност от заливане на пътя Созопол – Приморско

От Теодора Кокаланова

Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви бедствено положение, съобщиха от пресцентъра на общината. Бедственото положение касае к-с "Меден рудник", "Акациите", "Победа", село Извор, село Маринка, вилна зона "Черниците", рибарско селище "Ченгене скеле".

Изцяло затворен за движение е централният път Бургас – Созопол, както и Бургас – Извор. Община Бургас призовава да не се предприемат никакви пътувания. Спасителни екипи издирват овчар в село Маринка. Съществува опасност от заливане на път II-99 Созопол – Приморско, област Бургас, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". АПИ препоръчва на шофьорите да се въздържат от пътуване в това направление. 

Междувременно обстановката в Хасково започва да се нормализира. "Евакуирани са 47 души от Хасково, село Татарево, село Клокотница и село Добрич. Центърът на Хасково в голямата си част не е наводнен, нивото на водата спада. Има наводнени административни сгради, жилища и училища. Евакуираните деца са настанени в ученическо общежитие. Оттук-нататък започва отводняване на засегнатите места. Към момента няма информация за сериозно пострадали хора, както и за сериозни щети по сгради и жилища", съобщи Николай Вълчев - директор Област на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в града. 

Бедствено положение е обявено в община Баните, област Смолян. По думите на кмета Райчо Данаилов причината са проливните дъждове, които са оставили без ток повечето населени места в общината, активизирали са множество свлачища, които са затрупали леки автомобили и са прекъснали пътища. Има и излезли реки от коритата.

Според Данаилов няма пострадали и бедстващи хора в общината. В момента електрозахранване има само в общинския център Баните, а в останалите 18 населени места в общината, няма ток. "Снегът в общината е около 10 см и е само между Баните и Давидково, проблемите са възникнали от обилните валежи от дъжд", категоричен е Данаилов.

Той посочи, че щетите в общината до момента възлизат на около 500 000 лв. Сформирани са екипи с хора и техника, които разчистват свлачищата и осигуряват нормалната проходимост на пътищата в общината. 

Аварийни екипи са разчиствали пътя от Кръстова гора, за да може хора, посетили местността да се приберат по домовете си. Това съобщи областният управител Розалин Петков. По думите му, пътят е бил непроходим, заради паднали дървета и клони от снега и бурята. Ситуацията в Пловдивска област се подобрява в сравнение със сутринта, когато проблеми заради лошото време е имало в Асеновградско и Първомайско.

Според Розалин Петков в сутрешните часове е придошла реката в асеновградското село Козаново, но щети не са били нанесени. "Беше преляла, над моста и реката в село Леново, но ситуацията там се нормализира", каза още Розалин Петков.

По думите му, затворен и от двете страни е проходът Троян-Кърнаре, като военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада помагат за разчистването на пътя. "Няма информация за населени места без ток в областта", каза още областният управител.

В община Средец четири улици в града са тотално сринати от вълната, която е минала през тях. Това допълни кметът Иван Жабов. По неговите думи, ситуацията в общината е тежка. Дъждът вали повече от 12 часа в Средец и предизвиква наводнение.

"Четири улици в града са тотално сринати от вълната, която е минала през тях", обясни той. По неговите думи, подливниците в язовира над града работят перфектно, има много вода. "Там се опасяваме нещо да не се случи", допълни той.

По неговите думи, в град Средец има разрушени улици и мостове, наводнени къщи. Кризисният щаб в общината има среща. Ако продължи да вали може би ще се наложи обявяването на бедствено положение. За момента няма бедстващи хора в общината. 

"Наводнени къщи има в село Ясна Поляна и Ново Паничарево, в община Приморско", каза кметът на Приморско Димитър Германов. Той посочи, че за съжаление наводненията и сложните обстановки се превръщат в перманентно явление в общината.

"Проблемите са в село Ново Паничарево и Ясна поляна. Там има наводнени къщи. Не мога да кажа колкото са като брой. Уточняват се последиците. Най-важното е, че преди два-три часа успяхме да евакуираме хората на по-високи места, така че да намалим риска да застрашим нечий живот", каза Германов. Той допълни, че на територията на общината има прелели реки.

Река е заляла и мост в Баните, отводнени са няколко къщи в село Гълъбово, предаде агенция "Фокус". "В долната част на Баните има залят от реката мост, по който не може да се преминава. За да не бъдат откъснати 4-5 къщи в този район, се прави всичко възможно мостът, който се намира малко по-надолу по реката да не бъде залят и да има достъп до къщите", заяви комисар Красимир Шотаров – началник на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в Смолян. 

Той подчерта, че не са застрашени животът и здравето на жителите на община Баните, вследствие на усложнената обстановка. "Има подадени сигнали и за няколко наводнени къщи в село Гълъбово, заради проливните дъждове и те вече са отводнени от екипи на пожарната. Има информация и за активизирани свлачища в общината, нямат сигнали за затрупани коли", каза още комисар Шотаров. 

Водещи

Най-четени