Държавата гарантира студентски кредити с 50 млн. 27.02 | 15:40

Заемите могат да се получават чрез 8 банки

От iNews.bg

Министерският съвет прие държавна гаранция за нови кредити през 2020 г. в размер до 50 млн. лв. по Закона за кредитиране на студенти и докторанти. По този начин държавата оказва финансова подкрепа като гарантира главниците и лихвите по кредитните задължения на студентите и докторантите. Договорените кредити по реда на Закона през предходните години са гарантирани от държавата до тяхното пълно погасяване.

Основната цел на кредитирането на висшето образование е осигуряването на финансова подкрепа за студентите и докторантите за обучение във висшите училища. Студентските кредити превръщат висшето образование в по-достъпно.

Съгласно изискванията на Закона за кредитиране на студенти и докторанти министърът на образованието и науката участва в преговорите за издаване на държавни гаранции по този закон и подписва от името на правителството споразуменията за издаване на държавна гаранция с банките, сключили типов договор, въз основа на Решението на МС.

В периода от 2010 г. до 2019 г. типови договори за кредитиране са сключени с осем банки: Банка ДСК ЕАД, Райфайзенбанк (България) ЕАД, Алианц Банк България АД, Юробанк България АД, Първа инвестиционна банка АД, Българо-американска кредитна банка АД, Инвестбанк АД и Обединена българска банка АД.

Водещи

Най-четени