Държавата и общините изхарчили над 6.5 млн. лева незаконно, има и изчезнали пари 10.04 | 17:13

„Шампион“ е Велинград, където са засечени близо половината нарушения, показва проверка на АДФИ

От iNews.bg

Държавата и общините са изхарчили незаконно над 6.5 млн. Лева. Това показват проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), които са приключени през първото тримесечие на т.г. В същото време инспекторите са се натъкнали и на доста сериозни суми, които не се знае изобщо къде са. Става въпрос за около 1.2 млн. лева, предаде БНТ. На практика нарушения са засечени както в държавните ведомства, включително министерства, така и в местните структури. Проверяващите са се натъкнали и на данни за измами. Те са предадени на прокуратурата. Става въпрос за 37 случая.

Абсолютен "шампион" обаче е Община Велинград. Там, освен, че не са проведени конкурси за над 3 млн. лева, липсват малко над 1 млн. Поръчките пък са свързани с сметоизвозването на курортния град.

Сериозни нарушения са допуснати и от Министерството на вътрешните работи и на Министерството на външните работи. Двете ведомства имат нарушения при поръчки за осигуряване на самолетни билети и застраховки за служителите си. При МВР е открито несъответствие между парите, които са плащани за билетите и самата им цена. Установените липси са за над 40 хил. лева. В дипломатическото ни ведомство пък е установена подобна схема, но за многократно повече пари. Липсват половин милион лева. И в двете министерства обаче сумите са били възстановени след като финансовите инспектори са засекли липсите. Нарушенията са извършени през 2015 г.

През първото тримесечие на 2017 г. инспекторите на Агенцията за държавна финансова инспекция са приключили общо 126 финансови инспекции. За 69 от тях са били подадени сигнали. Останалите 57 пък са проверки, направени на база на годишния план на АДФИ.

Водещи