Еврокомисар: Бедността е основен проблем на България 12.01 | 18:00

Страната ни може да въведе еврото най-рано през 2022 г., каза по-рано зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис

От iNews

Българската икономика има структурни проблеми, а ниският жизнен стандарт и бедността са основните проблеми пред България, която иначе върви уверено по пътя към въвеждане на еврото, заяви в интервю за БНР зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, комисар за еврото и социалния диалог.

В интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" по-рано тази седмица той обяви, че страната ни може да въведе еврото най-рано през 2022 г. За да стане това, България трябва да продължи да води "разумна" фискална и макроикономическа политика, въпреки че европейската икономика рано или късно ще изпадне в рецесия.

Валдис Домбровскис припомни, че през лятото България ще получи отговор дали може да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II. Но очакваното "да" или "не" ще бъде дадено от следващия състав на Европейската комисия.

В края на месеца се очаква Домбровскис да пристигне в София и да отговаря на въпроси в рамките на т.нар. граждански диалог, а по-рано през седмицата в Рига той потвърди твърдата убеденост на евроинституциите да реформират еврозоната, която е готова да посреща нови страни - членки.

Най-четени