Евтаназират 200 прасета в плевенското село Брест 10.07 | 11:30

Гласуват 3 млн. и 700 хил. лева за предотвратяване на африканската чума по свинете

От iNews.bg

Министерският съвет гласува 3 милиона и 700 хиляди лева за предотвратяване на африканската чума по свинете.

В началото на правителственото заседание министърът на земеделието Десислава Танева каза, че са взети нужните мерки за справяне с откритите вчера нови 6 огнища на заразата в плевенско:

"На шестте села има такива пунктове за дезинфекция. Единственият метод за справяне с това заболяване е на практика физическото унищожение на вирусоносители. Това са диви прасета и прасета тип "заден двор", където няма мерки за биосигурност и в съседна Румъния туристическият сезон е активен и тези потоци представляват също голям риск".

Днес в плевенското село Брест ще бъдат евтаназирани 200 прасета заради положителни резултати за африканска чума.

В плевенското село Брест ще бъдат евтаназирани 200 прасета след положителните резултати за африканска чума.

Вчера бяха потвърдени шест нови огнища на болестта в област Плевен. Днес областният управител свиква извънредно заседание на епиозоотичната комисия.

Във вчерашния ден са описани и актуализирани списъците на жителите, които отглеждат прасета в село Брест, каза областният управител Мирослав Петров:

"Към момента данните са около 200 прасета там. В трите населени места, които бяха от предната седмица, общо са 54 евтаназираните прасета. По данни на кмета в Брест са 200 и затова засилихме полицейското присъствие с оглед внасяне и изнасяне на такива животни".

След откритите нови огнища в Плевенско започва масирана информационна кампания във всички села.

"Ще бъдат раздавани бюлетини с подробна информация за заболяването, практика на други държави и поведението на хората какво трябва да бъде. Цялостна информираност на населението с оглед това заболяване. Хората да проявят разбиране. При наличие на такава епидемия превантивната мярка е докато не отшуми тотално, да не се гледат такива животни".

Водещи

Най-четени