Експерт: Няма как да преборим пандемията, ако не знаем кой е здрав и кой е болен 22.10 | 19:30

Здравната система е много напрегната в момента, каза още Недялко Калъчев

От iNews.bg

Към момента забавянето ни с резултатите от тестовете е около 24 часа, което в световен мащаб не е много. Това се постига с цената на много сериозни усилия, каза в предаването "Още от деня" по БНТ Недялко Калъчев, собственик на голяма лаборатория, сертифицирана да прави тестове за коронавирус у нас.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 13656България прави относително малко тестове на глава от населението. С развитието на пандемията ще бъде осъзнато, че средствата за тестовете трябва да бъдат дадени, но с цената на много опити това да не бъде направено. Няма как да се преборим с пандемията, ако не знаем кой е здрав, кой е заразен, кой е болен, подчерта Калъчев.
По думите му подходът на здравните власти у нас към бързите антигенни тестове е сгрешен. Трябва да има механизъм при отрицателен тест лекарите да поръчат другото тестване. Когато бързият тест е положителен, няма никакъв смисъл този резултат да се препотвърждава от PCR тест, коментира той.

В момента основен проблем при нас остава вземането на пробите от лечебните заведения, където е необходимо хората ни да са със защитни костюми. Те се уморяват, излизат в отпуск. Здравната система е много напрегната в момента, каза още Недялко Калъчев.

Водещи