Завършиха дигата на Гълъбово, други райони обаче се наводниха 11.12 | 10:35

Стотици къщи в Елхово пострадаха заради преливането на Тунджа

От iNews.bg

Дигата на подстанция Гълъбово е завършена, съобщиха от пресцентъра на общината.

Снощи около 21:00 часа строежът е приключил, а днес, ще започне отводняването с помпи на националната пожарната служба. След отводняването, екипът на подстанция Гълъбово ще може да започне работа. В момента режим на тока няма.

И докато ситуацията в Гълъбово започна да се подобрява, то в други райони на страната възникнаха аварии.

Скъсан отводнителен канал наводни земни площи в Белозем. Няма опасност за жителите на селото, тъй като водата се излива на километър и половина от селището. Около хиляда декара земя са под вода. Притокът е огромен, тъй като водата по отводнителния канал идва от Марица. При отводнителния канал има и скъсан дигиран учатък.

От "Гражданска защита" успокоиха, че нивото на язовир Копринка спада. Количеството вода от язовира, което се изпуска е 120 куб.м.в секунда – в канала на ВЕЦ-а и в река Тунджа.

Близо 40 процентна е разликата в притока и разхода на вода в Копринка. Към момента язовир Копринка е пълен на 136 млн. куб.м. при капацитет 142 млн. куб.м.

Леко понижение на река Тунджа в Ямболско е отчетено тази сутрин. Въпреки това критичната ситуация в района се запазва. Новоднени повече от седмица са мазета, сутерени и приземни етажи. Нивото на Тунджа край Елхово е 4 м и 32 см. Остават наводнени повече от 250 обекта в жилищната и промишлената част на града.

За да не се намокрят електрически табла продължава изпомването на вода от мазетата на няколко блока в Елхово. Заради опасност от срутване кметът на общината Петър Киров поиска да бъде обследван един от мостовете до село Изгрев. По моста минават овтобуси до няколко села както и ученически автобуси, посочи Киров, цитиран от агенция "Фокус". В Ямбол равнището на реката е 5 м 27 см.

Водещи