Захариева пред Бучковски: Искаме дела, само думи не са достатъчни 09.12 | 16:30

В основата на нашата позиция стои неизпълнение на Договора от 2017 г., подчерта външният ни министър

От iNews.bg

Само думи не са достатъчни вече, искаме дела. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева след разговор със специалния пратеник на македонското правителство за разрешаване на споровете между Скопие и София Владимир Бучковски, предаде репортер на БГНЕС.

Продължаваме разговорите за намиране на решение по оставащите двустранни въпроси с РС Македония, както и изход за пътя на Македония за преговорната рамка за членството й ЕС. Неправилно това се нарича вето, защото това е неодобрение на преговорната рамка. Намираме се в деликатен етап от своите отношения. Стигнахме до разочарование от това и двете страни, и поради факта, че преговорната рамка не беше одобрена към този момент, добави Захариева.

В основата на нашата позиция стои неизпълнение на Договора от 2017 г. От година и половина алармираме нашите съседи за това. Те са няколко неща. Блокирането и политизирането на работата на комисията по исторически и образователни въпроси, административни пречки пред българския бизнес, неофициална подкрепа за лица и организации с претенции за македонско малцинство в България, липса на развитие, съществено забавяне на Коридор 8.

Нека да спре да се използва историческата комисия между двете държави за политически цели, призова Захариева.

Показахме, че можем да имаме добра координация по време на Берлинския процес.

Екипите ни могат да работят заедно, много ми се иска да използваме този пример и да започнем стъпка по стъпка да възстановяваме загубеното доверие и да преустановим деструктивния подход. Видя се докъде доведе той – Антибългарска кампания, опитите за дискредитиране на България във всякакви организации, разпространяването на това, че сме наложили вето. Или че заради нас, и Албания ще бъде спряна, и други неверни неща. Със сигурност това не помага, а пречи на изграждането на доверие.

Тази стратегия е неприемлива за нас, а и непродуктивна, убедена съм, че единствено добронамерен подход ще доведе до преодоляване на натрупаното недоверие. Ние наистина ви подаваме ръка за намиране на решения, взаимно приемливи и трайни и за откриване на пътя за нови отношения, добави Захариева. Доверието ни даде сили на двамата премиери да договорят и подпишат този договор. Така че надявам се, г-н Бучковски, нещата, за които днес говорихме, да се оценят, да се преустановят опитите за обяснения за това, което не сте готови да свършите, а да намерим начин да свършим заедно това, което остава, обясни Захариева.

За да си член на ЕС значи, че трябва да се придържаш към двустранните или многостранните си договори. Ако искаше да станеш член на едно семейство, абсурдно е искайки да се присъединиш, единствената ти задача да е дискредитиране на членовете на това семейство. Целта на разширяването е да стане ЕС по-силен, а не по-слаб, подчерта Захариева. Готови сме да работим, да намерим решение за това да преодолеем това натрупване на недоверие и да сме истински членове на това семейство, каза още Захариева.

Водещи

Най-четени