Иван Данов: Строежът на български църкви трябва да се възроди 03.04 | 17:09

Министърът се срещна с патриарх Неофит

От Мая Александрова

"Всяка епоха трябва да остави след себе си своите храмове. Обществото ни се нуждае от центрове на духовността. Изграждането на православни храмове е идея, около която могат да се обединят българските държавници." Това беше основното послание на срещата между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов, която се състоя в сградата на Светия синод на БПЦ.

В работната среща взеха участие и началникът на кабинета на министър Иван Данов, главният секретар на Св. Синод Русенски митрополит Наум и други.

В хода на разговора бяха набелязани основни проблеми, с които БПЦ и нейните поделения се сблъскват в областта на инвестиционното планиране и по които разчитат на подкрепата на Данов и оглавяваното от него министерство.

Представителите на Българската православна църква предложиха да има национална стратегия за подобряване инфраструктурата до и около манастирите ни, за да се улесни достъпа до тях. Това включва и визия за изграждане и развитие на маршрутите за набиращия популярност поклоннически туризъм.

Проблемите със собствеността на Рилския манастир, ролята на БПЦ за интеграцията на малцинствата, реконструкцията на сградата на Богословския факултет, съдействието от страна на МИП за преодоляване на затруднения, касаещи църковни имоти, както и свързани с кадастъра и урбанистичните процеси, бяха други важни теми, дискутирани по време на срещата с Негово Светейшество патриарх Неофит.

"Вратите на Министерство на инвестиционното проектиране са винаги отворени за Вас. С каквото можем, ще помагаме", обеща министър Иван Данов.

Водещи