Изгорялата фабрика за месо остави без работа 300 души 11.02 | 15:15

Разследват всички възможни версии, но се предполага, че не става дума за умишлен палеж

От iNews.bg

Изгорялата в неделя вечерта фабрика за месо край село Войводиново остави 300 човека без работа. Собственикът на предприятието казал на хората си, че огънят е погълнал всичко и възстановяването ще отнеме време. Затова било по-добре работниците да не стоят без доходи, а да си потърсят друго препитание.

Рано сутринта в понеделник разследващите направиха оглед на мястото на пожара. Те все още не могат да се произнесат категорично откъде са тръгнали пламъците. Според шефа на Пожарната в Пловдив комисар Георги Мангараков се разследват всички възможни версии. Неговото лично мнение обаче е, че е малко вероятно да става дума за умишлен пожар. Въпреки това слуховете в селото тръгнаха. Според местните жители най-вероятно някой от прогонените роми е драснал клечката на голямото предприятие. Самите роми отричат това да е вярно и твърдят, че нямат нищо общо с възникналия пожар.

Пламъците избухнали след работното време в неделя и много бързо обхванали 10 декара площ. Причината за бързото разрастване на пожара е фактът, че халетата на фабриката за месо са изградени от термопанели. Те се възпламенявали бързо и "благодарение” на тях пожарът обхванал всички производствени помещения. Огънят тръгнал от помещение за преработка и пакетаж на месото, който цех се намира зад административната сграда. Пожарът възникнал около 18,30 часа, а сигналът на 112 бил подаден час по-късно. На мястото били изпратени първоначално 14 екипа на Пожарната в Пловдив, след което към тях се присъединили още 2-3 екипа от други общини. Погасяването на огромния пожар, който се е виждал от северната и източната част на Пловдив, отнело часове. Към 21 часа пожарът бил локализиран, но вътре в цеховете продължавало да има отделни огнища. На сутринта в понеделник край димящата все още фабрика продължаваха да дежурят четири екипа огнеборци.

ОТ РИОСВ – Пловдив съобщиха, че поставят на мястото мобилна автоматична станция за мониторинг на въздуха. На място ще бъдат измервани серни и азотни газове, въглероден диоксид, ФПЧ10 и др. В неделя вечерта на мястото било направено измерване с мобилна апаратура GASMET съвместно с Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС и не били установени превишения на нормите. Измерванията са били осъществени в различни посоки около пожара. Предвид естеството на горелите материали в предприятието РИОСВ – Пловдив, въпреки липсата на превишения, препоръчва днес и следващите няколко дни жителите на Войводиново да избягват дейности на открито и да затварят прозорците на домовете си. Мобилна автоматична станция за мониторинг на въздуха ще е във Войводиново до прекратяване отделянето на дим от предприятието.

Водещи

Най-четени