Източна Европа се обединява срещу Пакета „Мобилност“ 25.07 | 13:06

Транспортните министри на засегнатите от закона „Макрон“ страни обсъдиха проблема с евродепутати

От iNews.bg

Длъжни сме да продължим битката за спасяването на българския транспортен бранш, коментира евородепутатът Ангел Джамбазки след срещата на министрите на транспорта на държави, засегнати от Пакета "Мобилност”, и ЕКР, която се състоя по инициатива на делегацията на ВМРО в групата на Консерваторите в Европарламента.

На срещата присъстваха министрите на транспорта на България – Росен Желязков, на Полша - Анджей Адамчик, на Латвия – Талис Линкаитс, на Литва – Рокас Мазиулис и на Унгария – Ласло Мосочи. Румънската страна беше представена от аташето по транспортна политика към румънското постоянно представителство към Европейския съюз. Домакини на срещата бяха представителите от групата на ЕКР Ангел Джамбазки, Робертс Зиле и съпредседателят на групата Рафаеле Фито.

Целта на срещата беше обсъждането на последващите процедурни стъпки в борбата срещу пакет "Мобилност I", който се стреми да отнеме бизнеса на стотици хиляди източноевропейци. Още веднъж бяха утвърдени общите позиции по проблемните текстове в трите доклада съставляващи Пакет "мобилност". Беше постигнато съгласие по въпроса с връщането на камиона до страната на регистрация, включването на крострейд операциите в обсега на директивата за командироването на работниците и ограниченията в каботажните превози.

Българската позиция беше ясно изразена както от министър Желязков, така и от заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки. Страните отИзточна Европа трябва да търсят съюзници не само помежду си, но и сред периферните страни от Западна Европа като Испания и Ирландия.

Според Джамбазки също така е нужно и да се обясни по-ясно на гражданите на Франция, Германия и Белгия какво би означавало прокарването наПакет "Мобилност I" за цените на стоките и услугите в техните страни.

Днешната среща беше една от стъпките към продължаването на борбата за отбрана на интересите на българските граждани работещи в сферата на транспорта и международните превози.

Най-четени