Има нарушения при издаването на ТЕЛК-ове, призна Ананиев 24.01 | 14:31

След 10 дни ще бъде представен анализтр на Наредбата за медицинската експертиза

От iNews.bg

"Има открити нарушения при издаването на решения за трайно намалена работоспособност по реда на Наредбата за медицинската експертиза. В момента анализираме порочните практики, които са установени и на 4 февруари, когато ще представим анализа си за действието на Наредбата, ще оповестим и набелязаните мерки за преустановяване на злоупотребите". Това заяви Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет след среща между министър-председателя Бойко Борисов, министрите на здравеопазването, социалната политика и вътрешните работи Кирил Ананиев, Бисер Петков и Младен Маринов, зам.-главния прокурор Иван Гешев и представители на гражданската инициатива "Системата ни убива".

На срещата бяха обсъдени данните от извършените от МВР и прокуратурата следствени действия във връзка с нерегламентираното издаване на решения за трайно намалена работоспособност. Министър Ананиев запозна присъстващите с напредъка по изпълнението на проекта за изграждане на Националната здравна информационна система и с текущото провеждане на обществени поръчки за изработване и внедряване на компонентите от същата, като Ананиев посочи, че с въвеждането на системата ще заработят редица контролни механизми, които ще възпрепятстват порочните практики. Именно това, стартирането на електронната здравна система чрез въвеждане на електронна здравна карта, електронна рецепта и електронно направление, е едно от основните искания на представителите на гражданската инициатива "Системата ни убива".

"Наблегнахме на много проблеми, които стоят пред майките на деца с увреждания, и уточнихме срока, в който трябва да обсъдим анализа на действието на Наредбата за медицинската експертиза и мерките, които трябва да предприемем, включително и ако се налага изменение на Наредбата за  медицинската експертиза, а оттам нататък, ако е необходимо, заедно ще търсим и генерални промени по отношение системата на медицинската експертиза", посочи Ананиев.

В рамките на срещата министър Бисер Петков докладва за текущата дейност по надграждането на информационната система на Агенцията за хората с увреждания, която е в тестова среда от 7 януари. От 7 февруари се очаква системата да заработи в пълната си функционалност и лицата с увреждания ще имат достъп до данните, които се съдържат за тях в регистрите на отделните институции – на НОИ, АСП, НЗОК, НЕЛК и други. 

Водещи

Най-четени