И Горанов се отчете за председателството пред Европарламента 12.07 | 17:44

Успехите не са заслуга на една държава, а на споделените усилия, отбеляза той

От iNews.bg

Министърът на финансите Владислав Горанов представи пред членовете на Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на икономическите и финансови въпроси. Пред европейските депутати министър Горанов изрази увереността си, че постигнатите от Българското председателство резултати са важни и значими за бъдещето на ЕС и са се осъществили благодарение на общите усилия и изключително доброто институционално взаимодействие. Той отбеляза, че успехите на едно председателство на Съвета на ЕС по ключови икономически въпроси не са заслуга само на една държава, а се дължат на споделените усилия на предходните председателства, на диалога между институциите и на динамиката на икономическата логика през съответния период. В изложението си той отчете, че Българското председателство е работило при максимална степен на откритост и прозрачност и със стремеж оптимално да бъдат балансирани интересите на всички заинтересовани страни.

В София експерти от Министерството на финансите също представиха пред медиите резултатите в приоритетните за МФ области. Участниците и председателите на работни групи към Съвета обясниха процеса на развитие и преговори по досиетата, в какво се изразява постигнатото и какво означава за гражданите. Експертите от МФ споделиха натрупаните впечатления и по-значимите предизвикателства в приоритетните за МФ теми, в чийто работен процес са участвали. Отчетен беше статусът на досиетата от компетентността на МФ към юни 2018 г. – приключен триалог/ постигнат общ подход/ доклад за напредъка/ приети заключения.

Представени бяха детайли от организирането на гладкото протичане на цикъла за координация на икономическите политики на Европейския съюз през 2018 г. – Европейския семестър. Експертите отговориха на журналистически въпроси и разясниха постигнатото в областта на финансовите услуги и финансовите пазари, данъчната политика, задълбочаването на Икономическия и паричен съюз и преговорния процес по следващата Многогодишна финансова рамка.

Водещи

Най-четени