И майката на Банев с обвинение 06.12 | 18:18

Присвоената сума е над 90 милиона лева

От iNews

Николай и Евгения Баневи се сдобиват и с нови обвинения след връщането си от Франция в България. Това стана ясно на извънреден брифинг на прокуратурата след екстрадицията на бизнесмена и съпругата му. Докато първоначалните обвинения включваха за данъчни престъпления за 1,5 милиона лева, то те вече са за присвояване почти 90 милиона лева от "Полимери" АД, "Елма"АД,"Химически завод Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД.

Те са обвинени и за незаконно притежание на оръжие, а Николай Банев и като ръководител на организирана престъпна група, както и за пране на над 1 милиард лева.

Майката на Николай Банев също ще бъде обвинена като участник в организираната престъпна група. 

"Предвид напредналата ѝ възраст, колегите най-вероятно ще определят мярка за неотклонение "парична гаранция", поне такава е тяхната насока. Нейната роля е като участник в организирана престъпна груп", обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева каза, че майката на Николай Банев е управлявала множество дружества от холдинга.

"Тя е разпореждала и е вземала пари от касите и в "Полимери", продала е кран в много неизгодни условия на тежка индустрия, парите са били присвоени от фамилията и не са влезли в предприятието. Тя е активен участник в прането на пари", каза тя, като посочи, че до тези обвинения се е стигнало, след като са били прегледани документи на фирмите.

Иван Гешев обяви и че често работници в заводите на Банев често са били малтретирани и заплашвани. Конкретно за Троян, пък се е стигнало и до самоубийства на хора, които са останали без работа.

"Това, което мога да кажа е, че е имало оплаквания на ниво районна прокуратура. За телесни повреди, съответни действия по отношения на техни работници – били са бити, оставяни са карамфили пред домовете им и т.н. В случай, че те се докажат, те са от компетентността на районна прокуратура. Констатирани са и няколко данъчни престъпления, които са били висящи, изискали сме тези, които са били актуални и сме ги присъединили към това производство. Това е дейност, която продължава от 2005 г. Ако се докажат, говорим за десетки, стотици деяния за този период, в който е функционирала тази организирана престъпна група", коментира Гешев.

Водещи

Най-четени