Йотова: В деня на Богоявление величавата фигура на Христо Ботев отново ни събира заедно 06.01 | 17:45

По традиция на мемориалния комплекс „Христо Ботев” беше поднесен гирлянд на славата

От iNews.bg

172-та годишнина от рождението на Христо Ботев беше отбелязана тържествено с митинг-поклонение в Калофер. Тържествата тази година заочнаха от Националния музей "Христо Ботев". Оттам знамената бяха тържествено изнесени до централния площад в подбалканското градче.

"Христо Ботев и героите на българските революции създадоха българската нация и държава, дадоха ни самочувствието на българи. Моят прочит днес, 172 години след рождението на Ботев, е за силата на единението.

Дългата и трагична българска история ни даде много уроци, но най-важният е, че успяваме тогава, когато сме заедно, рамо до рамо. Когато разговорът за бъдещето на България надвие омразата и самоцелното противопоставяне. Когато енергията вземе връх над апатията", каза Йотова. 

 
"В деня на Богоявление величавата фигура на Христо Ботев отново ни събира заедно. Този ден вплита в едно кръщението във вярата с раждането на един от героите на българското освобождение, с неговата вяра в свободата и възкресението на българския народ, вяра силна, несломима", подчерта Йотова


Тя припомни великите дела на  Ботев и подчерта, че огънят на българското възраждане гори най-силно в китните подбалкански градчета. "Оттук се роди българската нация, оттук тръгна и походът към свободата след петвековно иго", посочи вицепрезидентът и добави: "Днес моята молитва е за душата на поета и революционера, а моята вяра е за бъдещето на България."

"Никога няма да забравим събитията, които се предават от поколение на поколение и които са определяли развитието на българската държавност. Има и личности, които са духовните ориентири на българската нация", каза и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Той допълни, че не трябва да забравяме факта, че Ботев ни обединяваше, обединява и ще продължи да обединява всички българи не само у нас, но и по целия свят. 

По традиция на мемориалния комплекс "Христо Ботев” беше поднесен гирлянд на славата, а след това много признателни българи поднесоха цветя на паметника. 

Водещи