КАТ затяга контрола върху мотористите 21.03 | 16:23

Пътните полицаи ще наблегнат основно върху техническата изправност на машините им

От Ивелина Георгиева

От понеделник "Пътна полиция" започва засилени проверки на мотористите по широкообхватния метод в градски условия, като ще наблегнат предимно на техническата изправност.

В зоните, в които се забелязва управление на превозни средства с висока скорост, ще бъдат поставени и мобилни камери.

Засилените мерки от страна на КАТ се предприемат, заради откриването на "Мотосезон 2013" в събота (23 март), стана ясно на среща на шефа на КАТ Богдан Минчев и рокери.

По данни на КАТ загиналите на пътя мотористи стават все по-малко. През 2012 година жертвите на подобни катастрофи са четирима. За сравнение през 2010 г. загиналите са били петима, а през 2011-а – осем.

През изминалата година регистрираните мотоциклети са с 2000 повече от предходната, пътно-транспортните произшествия с участие на мотористи са 324, като само 1/3 са по вина на мотористите.

Комисар Милчев посочи също, че въпреки засилените проверки, съставените актове през 2012 г. са с 200 по-малко от предходната година.

За да бъде безопасен и сигурен новият мотосезон, от отдел "Пътна полиция" напомниха на водачите на мотоциклети да спазват правилата за движение по пътищата, да проверят техническата изправност на мотоциклета, да извършат рутинна проверка на гумите - за разкъсвания, износване и дали са напомпани с подходящото налягане.

Те посъветваха още мотористите да управляват с включени светлини, така че да бъдат видими по-ясно и отдалече и винаги да използват защитна каска, да не предприемат рискови изпреварвания, да спазват ограничения на скоростта и да не се движат в група или успоредно с друго двуколесно пътно превозно средство.

Пътните полицаи се обърнаха и към водачите на автомобили да бъдат толерантни на пътя, да се съобразяват с движението на мотоциклетистите преди да предприемат маневра, винаги да използват огледалата за обратно виждане и да преминават с изострено внимание покрай двуколесни превозни средства.

Водещи

Най-четени