КНСБ официално поиска спиране на нощния градски транспорт в София 26.02 | 16:15

Настоява се още за по-високи заплати, назначения на още хора, спиране на извънредния труд и др.

От iNews.bg

След съгласуване със синдикалните си организации в Столичния автотранспорт, КНСБ внесе в Столична община, при кмета Йорданка Фандъкова и ръководствата на Столичен авто- и електротранспорт исканията си за подобряване на работното време и заплащането на работещите в транспортните дружества на София.

В писмото се иска спешна среща, на която да бъдат обсъдени следните искания:

1. Ограничаване на извънредния труд до нормите в Кодекса на труда, без това да рефлектира върху размера на брутните трудови възнаграждения на водачите в столичния градския транспорт;

2. Спиране на нощния транспорт;

3. Спешни мерки от страна на Столична община и КАТ за освобождаване на бус лентите от нарушители;

4. Конкретни стъпки за повишаване на възнагражденията в Столичния градски транспорт;

5. Спешни мерки за привличане на нови кадри в компаниите и диалог с всички държавни институции за съкращаването на административните пречки пред по-бързото обучение на нови водачи

6. Законодателни мерки за криминализиране на агресията срещу водачите в градския и обществен транспорт не само в София, но и в цялата страна.

Припомняме, че тези искания бяха формулирани на няколко срещи в КНСБ с шофьорите и представители на ръководствата на Столичен авто- и електротранспорт.

Като организация, представляваща близо 2/3 от работещите в Столичния градски транспорт, КНСБ не може да стои безучастно в тази ситуация, която се експлоатира от някои политически сили и излишно нагнетява напрежението в опит за трупане на политически актив в момент, когато се решават чисто синдикални проблеми.  

КНСБ винаги е имала ясна представа за обществената чувствителност по отношение на транспорта на столичани и от години е в постоянен диалог с общината и ръководствата на дружествата и отчита положителните промени през годините, които съвместно постигнахме за подобряване на условията на труд и повишаване на доходите на работниците и служителите. С разширяването на дейността на компаниите и растящите им отговорности за качеството на услугата, обаче, се появяват нови проблеми. Те са свързани основно с полагането на извънреден труд, натовареността на работните смени и заплащането.

С цел намаляване на социалното напрежение в дружествата и спазване на законовите разпоредби относно работното време, КНСБ и СТСБ-КНСБ предлагаме да започнем спешни преговори с всички засегнати страни по изброените по-горе теми.

Водещи

Най-четени