Какво ще стане, ако минималната заплата скочи на 1000 лева? 15.05 | 10:41

Бързото сформиране на правителство щяло да ориентира инвеститорите

От Ралица Стоянова

Никакво съмнение няма, че колкото по-скоро се формира правителство, толкова по-скоро ще има по-добра ориентация за всички инвеститори – и български, и чуждестранни, за това какво може да се очаква от следващите стъпки на правителството след изборите.

Това заяви пред Econ.bg председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Относно предложението на "Атака" за 1000 лева минимална работна заплата последствията ще бъдат следните - увеличение на безработицата и на сивия сектор в наемането на работа и в социалното осигуряване, смята председателят на БТПП.

"Добре би се отразил един по-широк граждански контрол върху монополите, което без съмнение ще засили конкурентоспособността на всички български фирми и ще намали тежестта върху изрядните платци за сметка на онези, които не плащат своите задължения", допълни Симеонов.

Според него важно като стимул за инвестиране в България би било електронното правителство и невлошаването на данъчната система, както и запазването на преразпределителната роля на бюджета поне на сегашното равнище. Трябва да се запази нивото на държавния дълг така, че България да остане сред лидерите в ЕС с по нисък държавен дълг.

Какво каза Симеонов за субсидиите за партиите и кои са най-неотложните икономически мерки, които трябва да бъдат разгледани в момента, прочетете в Econ.bg.




Водещи

Най-четени