Каракачанов: Малката коалиция може и да се разпадне, но голямата - не 07.06 | 12:00

Не можем да си позволим 1.6 млрд. долара за новите изтребители, казва той

От iNews.bg

Шансът "Обединени патриоти" да оцелеят като коалиция не е голям. Това каза в интервю за Нова телевизия вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му Волен Сидеров е свободен да напусне, когато поиска. Патриотичните упреци през медиите започнаха преди изборите, но не завършиха с тях.

"Няма да ставам звероукротител. Още миналата година ноември месец свалих синята каска и казах: "До тук”. Без каска, военният министър посреща изстрелите на единия си партньор. Последният - от вчера.

"Резултатът на ВМРО е в резултат не на честен вот”, каза лидерът на "Атака” Волен Сидеров.

"Защо той не спечели по някакъв по-честен начин? Кой е нечестният начин? Препоръчвам му на г-н Сидеров да си погледне резултатите в Ямбол и да види 3-4 цигански секции - бие ГЕРБ, бие ДПС включително. Това сигурно е по любов. Социологията е ясна – 0,03% от ромите са гласували за ВМРО.  Това прави по-малко от 450 гласа. Това ли решава изборите. Ще му ги подаря тези гласове, но и те няма да му стигнат да прескочи 1%. Шумът, който се вдига от моя "партньор” на практика скрива истинските купувачи на ромски гласове”, каза Каракачанов.

Без любов в коалицията можело, но да е и без скандали поиска Каракачанов.

"Аз нямам намерение да лекувам този или онзи. Ако някой смята, че е дошло времето да напуска коалиция "Обединени патриоти”, да бъде така добър да го направи”, заяви той и добави, че евентуалното напускане на Волен Сидеров нямало да застраши нито парламента, нито правителството.

Министърът на отбраната коментира и сделката за изтребителите. Над 1,6 млрд. долара е сума, на която България няма да се съгласи, обясни Каракачанов: "Те дават таван, до който американското правителство може да сключи договор. Това не означава, че България ще се съгласи или ще плати такава цена”.

Още се преговаря, но компромис с въоръжението и поддръжката нямало да се прави.

"Финалната цена ще бъде съгласувана и ще включва абсолютно всичко – поддръжката, обучението на пилотите, осигуряване на инфраструктура на земята”, каза посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин.

Очаква се договорът за нови изтребители за Военновъздушните сили да се сключи до края на лятото.

Субсидиите за партиите трябва да бъдат намалени. Това каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в ефира на "Плюс-Минус.

Той обясни, че съществува и вариант, при който може да бъде поставен таван на субсидията. Той обаче отново нямало да гарантира равнопоставеност.

"1 лев е символично, но пък, както виждате, с темата със субсидиите опозицията винаги спекулира, когато е в опозиция, а когато е във властта, не прави нищо. Ето сега премиерът им предлага едно решение, парламентът ще го обсъди. Дали ще отидем на този вариант или на вариант, при който субсидията има таван –  пак няма да има равнопоставеност. Ако една партия е взела 300 000 гласа, дали ще вземе 300 000 лв. или по 10 000 лв., а друга партия е взела 1 млн. гласа – субсидията пак не е равнопоставена. В Германия законът е много простичък. Има определена субсидия, но над някаква рамка – например 5 млн. –  няма субсидия”, каза Каракачанов.

"Ако търсим вариант, при който партиите да бъдат финансирани от държавата, за да не бъдат зависими от външно финансиране, това като че ли е по-добрият вариант, отколкото да ги лишиш от субсидия. Въпрос на обсъждане е, ще има дебат”, каза още лидерът на ВМРО.

Водещи