Кацаров: България може да бъде санкционирана заради ниското ниво на ваксинация 24.11 | 19:29

Тестовете са учениците над 5-и клас са закупени и се очакват доставките

От iNews

"България може да бъде санкционирана заради ниската ваксинация у нас. Съществува такъв риск и трябва да го имаме предвид. Има такива сигнали от нашите европейски партньори", каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в "Лице влице".

Той добави, че правителството е поръчало три лекарства за коронавирус, които ще пристигнат у нас в следващите дни. "Надявам се това да не намали ваксинацията. Лекарствата имат около 50% ефективност, а ваксините – 90-95% ефективност", каза Кацаров.

Здравният министър отрази позитивната тенденция на намаляване на случаите на коронавируса през последните две седмици. Другата добра новина е и високо ниво на ваксинация – средно по 20 хиляди нови дози ваксина на ден. "В момента около 25% от населението е ваксинирано", каза Кацаров.

Отделно – много малка част от населението е ваксинирано, като в болница около 90% от хората не са имунизирани, а при умрелите – 95% не са имунизирани. "Третият фактор е лошото състояние на здравната ни система. Тя е тежко дебалансирана, нуждае се от незабавни реформи, но трябва да има Народно събрание и воля", каза Кацаров.

"Всички пострадали са в стабилно състояние", каза Стойчо Кацаров. Той коментира, че на пациентите е предложено, ако желаят, да бъдат транспортирани за лечение в Македония. В тази връзка Кацаров коментира, че в следващите 2 години се очаква страната ни да има въздушна медицинска помощ, тъй като парите за медицински хеликоптери са заложени в Плана за възстановяване и развитие.

Кацаров коментира, че тестовете са учениците над 5-и клас са закупени и се очакват доставките. По думите му е възможно по-големите деца да се върнат в клас още следващата седмица.

Водещи

Най-четени